Общински инспектори вече ще проверяват заведенията за уредени авторски права

...
Общински инспектори вече ще проверяват заведенията за уредени авторски права
Коментари Харесай

Едва 15% от заведенията плащат за авторски права на музиката

Общински инспектори към този момент ще ревизират заведенията за уредени авторски права на музиката. Досега това беше в пълномощията единствено на Министерството на културата, само че проверяващите там са едвам петима, а към 100 000 са комерсиалните обекти. Санкциите към този момент ще се постановат от кметовете, а половината от събраните суми ще влизат в бюджета на общините. Това плануват промени в Закона за авторското и сродните му права, които влизат в действие от началото на идната година, съобщи Момчил Даскалов, началник на отдел " Публично лицензиране” в Музикаутор по време на семинар във Варна.

По калкулации на експертите единствено 15 на 100 от заведенията заплащат за авторски права, а останалите употребяват незаконно музика. С тези промени законодателят планува да се промени това съответствие, с цел да може да се увеличи събираемостта в бранша.

В последната година от инспекторите към Министерството на културата са направени 345 инспекции, като единствено 23 от тях са приключили с наказателни постановления, което по думите на Даскалов е извънредно незадоволително.

На въпрос по какъв начин ще се правят инспекциите от общините и ще би трябвало ли те да влагат средства в запаси, Дасколов изясни, че това не е належащо, нито пък да се образоват инспектори. " Въпросът е, че във всеки един обект би трябвало да има набор от документи - разрешителни и лицензи, които се дават от разнообразни институции и компании. При рутинни инспекции, които се вършат по този начин или другояче, те ще ревизират и за музикален лиценз ", добави той.

При налагане на наказания от тяхна страна, половината от парите ще влязат в бюджета на общината, изясни специалистът. авторски права музика
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР