Общинската управа на Свищов изготви декларацията до Министерски съвет, МОН

...
Общинската управа на Свищов изготви декларацията до Министерски съвет, МОН
Коментари Харесай

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия

Общинската администрация на Свищов изготви декларацията до Министерски съвет, МОН и народните представители от Великотърновския район в поддръжка на Стопанската академия “Д.А.Ценов”. Тя бе направена след едночасов спор, по време на който общинските съветници и кметът на Свищов Генчо Генчев разискаха вероятните разновидности за поддръжка на висшето образователно заведение и единомислещо подчертаха смисъла му за развиването на града.

“Даваме своя избор за поддръжка на СА „ Д. А. Ценов ”, нейните научни школи, катедри, факултети, преподаватели, студенти, докторанти и администрация. Свищов като трети исторически основан научен център в България носи завета на донора Димитър Апостолов Ценов: „ … да се основе и устоя едно висше комерсиално учебно заведение в гр. Свищов, по сходство на немските висши учебни заведения и особено на Ханделсхохшуле в Берлин ”.

Завещаните от предприемача-възрожденец Димитър А. Ценов на страната 5 млн. златни лв. във тип на парцели, скъпи бумаги и пари по стандарт от 1912 година, през днешния ден, 106 години по-късно, се равняват на над четвърт милиард лв.. Това е и второто най-голямо за страната ни академично подаяние по-късно на братята Евлоги и Христо Георгиеви за СУ „ Св. Климент Охридски ” (което е оценено на 6 млн. златни лева)”, напомнят общинарите от крайдунавския град.

В посланието те акцентират, че за жалост, през последните 8 години посредством годишната държавна поръчка академията е понесла трикратно понижение на финансираните от страната посредством МОН места за образование на студенти.

“От 2275 места за банкет през 2010 година, в това число 1540 постоянна форма в ОКС „ бакалавър ”, 575 задочна форма в ОКС „ бакалавър ” и 160 в постоянна форма в ОКС „ Магистър ” на едвам 742 места през 2017 година, респ. по форми и степени: 524, 140 и 78 студенти, разпределяни в 17 специалности. По оферти на МОН делът на държавната поръчка за СА „ Д. А. Ценов ” в групата на трите профилирани стопански висши учебни заведения (Свищов, София и Варна) бе последователно сведен от 23,73% през 2010 година на единствено 10,06% през 2017 година! Тази политика обрича университетския Свищов на гибел”, акцентират основателите за декларацията.

От общинското управление споделят още, че празните студентски блокове, приемите на едвам десетки студенти във водещи за страната катедри и специалности като „ Финанси ”, „ Счетоводство и надзор ”, „ Застраховане и обществено дело ” и т. н. са неприемливи за свищовската общност. Със Закона за приемане на дарението и наследството на Димитър А. Ценов и Указ № 16 на цар Борис III от 31 август 1932 година е стихотворец безапелационен и явен държавен ангажимент за устойчива поддръжка. Считаме, че несправедливата национализация на фонд „ Ценов ” след 1944 година вършат още по-силен този ангажимент към СА „ Д. А. Ценов ” и към самия Свищов като град – знак на българската независимост, просвета, дарителство и култура.

“Ето за какво се обръщаме с безапелационна позиция на Общинския съвет, Кмета и общинската администрация към Министерски съвет, МОН и народните представители от област Велико Търново за поддръжка на решение за банкет в държавна поръчка на най-малко 1000 студента през 2018 година СА „ Д. А. Ценов ” е с 4 факултета, 18 катедри, над 200 преподаватели и неповторима академична, научна, обществена и спортна база”, написа още в декларацията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР