Общинската специализирана болница по очни болести във Варна да премине

...
Общинската специализирана болница по очни болести във Варна да премине
Коментари Харесай

Очаквано и окончателно: Община Варна се отказа от Очна болница, дава я за управление на МУ

Общинската профилирана болница по очни заболявания във Варна да премине под ръководството на Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “. Това взеха решение с пълно единодушие членовете на три отраслови комисии към Общинския съвет.

Според болшинството съветници висшето учебно заведение има кадрови, теоретичен, финансов и софтуерен капацитет да развие лечебното заведение, което 100% благосъстоятелност на Община Варна. Те се сплотиха към мнението, че днешното решение ще промени Очна болница в позитивна посока и ще има удобен резултат върху варненското опазване на здравето.

На съвещанието на здравната комисия участва и проф. доктор Радослав Радев, представител на Медицинския университет. „ Благодаря за взетото решение, което за мен е в десетката. Специализираната болница по очни заболявания има капацитета да се трансформира в първокласен център освен за Варна, само че и за цяла Източна България. Подобна болница няма нито в Шумен, нито в Добрич, нито в Бургас. Когато просвета, умения и опит се съчетаят, триумфите са налице “, разяснява проф. Радев.

Общинските съветници от трите комисии гласоподаваха също промени в Наредбата на ОбС-Варна за реда за практикуване на правата на благосъстоятелност върху частта на Община Варна от капитала на комерсиалните сдружения. Това ще даде опция за решаване на сходни проблеми в бъдеще.

След поправките локалният парламент по предложение на кмета ще може да даде на съответното висше здравно учебно заведение правата на едноличния притежател на капитала по ръководството на общинските лечебни заведения, които са академични лечебни заведения. Продажбата на обособени елементи от здравните заведения ще се прави след решение на Общинския съвет. Разпоредителни покупко-продажби с дълготрайни материални активи ще са вероятни единствено след позволение на кмета на община Варна.

Задължително ще се подписва и контракт сред кмета на община Варна и ректора на съответното висше учебно заведение по отношение на даване ръководството на общинското лечебно заведение. С документа ще се уреждат: правата и отговорностите на висшето учебно заведение, свързани с ръководството на здравното заведение; финансовите задължения на университета към болницата; условията за отчетност и бистрота на дейностите и решенията на шефа на лечебното заведение и висшето учебно заведение. В контракта ще бъдат вписани отговорността на университета във връзка с финансовото положение на лечебното заведение, както и основанията за предварително преустановяване на предоставените права за ръководство.
Окончателното решение за прекачване ръководството на Очна болница на Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ ще бъде взето на съвещание на Общинския съвет. Тогава ще бъдат гласувани и измененията в наредбата за реда за практикуване на правата на благосъстоятелност върху частта на Община Варна от капитала на комерсиалните сдружения.
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР