Общинска фирма ще свие с 50 процента разхода за сметосъбиране,

...
Общинска фирма ще свие с 50 процента разхода за сметосъбиране,
Коментари Харесай

Нина Ставрева: Продължаваме заедно за Каварна

Общинска компания ще свие с 50 % разхода за сметосъбиране, споделя кметът на морската община, претендент на Българска социалистическа партия за нов мандат.

- Г-жо Ставрева, какво незавършено остана от сегашния ви мандат?

- Имаме самочувствието да застанем пред хората от общината и да заявим: " Изпълнили сме предизборните обещания от 2015 година ". Поехме ангажимент хората интензивно да вземат участие в ръководството на общината и създадохме " Обществен съвет ", чието мнение тежи в разискването на бюджета и други общественозначими тематики, подехме самодейността " Каварненци оферират - кметът извършва ". Искахме да възстановим доверието на хората в кмета и считам, че го направихме - над 900 души минаха единствено в приемния ден на кмета.

Създадено е и от 2017 година работи обещаното общинско дружество за озеленяване, поддържане на парковете и ниско строителство. В него са ангажирани 55 души целогодишно, като 20 от тях са от селата в общината и работят там.

Безплатен превоз до морето през лятото, още по-добри условия в пенсионерските клубове и непрекъсната грижа - за това поехме ангажимент пред хората по време на срещите ни през предходната седмица.

- Какво е положението на туризма в общината?

- За разлика от общата за страната картина, туризмът в нашата община бележи сериозен растеж. През 2015 година туристите са били 20 хиляди, а през т.г. са 60 хиляди души. За 4 години туристическият налог от 50 хиляди се усили на 180 хиляди лева Изградихме в курортната зона тръбопровод и канализация (години наред на плажа нямаше вода), декинг алея на плажа. Подобренията на курортната зона не престават.

- Девизът ви е " Продължаваме дружно за Каварна ". С какво ще продължите?

- Много е направено, само че несъмнено ни чака и доста работа, с цел да имаме община, в която да живеем умерено, да имаме работа и положителни приходи, децата ни да получат положително обучение, опазването на здравето и обществените действия да дават отговор на актуалните условия. Средната възраст на нашата листа е 44 година - това са млади, стимулирани, енергични хора, подготвени да работят за общината.

Запазваме безплатните детски градини и ясли.

Продължаваме да поддържаме общинската болница, която през мандата е подкрепена с над 2 млн. лева Ако това не беше сторено, нямаше да има болница, която да обслужва каварненска и шабленска община. Но сме изправени пред казуса с фрагментите. Неотдавна предложих общината да заплаща за специализацията на шестимата каварненски младежи, които учат медицина във Варна с изискване след довеждане докрай 5 години да работят в болничното заведение в родния си град. Но с гласовете на съветниците от ГЕРБ предлагането бе отхвърлено. Продължаваме да поддържаме активността на болничното заведение, ще продължим да осигуряваме мобилни лекарски групи и периодически профилактични прегледи за обществено значими болести на хората по селата. Планираме основаване на обществено общинско дружество в поддръжка на възрастните хора по селата.

Друга значима стъпка ще бъде разширение на активността на общинското дружество " Чиракман ", като включим в нея сметопочистване и сметоизвозване. Това ще стане откакто през ноември 2020 година изтече договорът със сегашната компания за чистотата. Общината към този момент задели пари за пазаруване на нова техника. Така освен ще понижим с 50% разноските по почистването и извозването на сметта, само че и ще разкрием нови работни места, а и контролът ще бъде по-ефективен.

Работим по приемане на общ организационен проект, продължаваме работа по създаване и приемане на подробни устройствени проекти, които не позволяват презастрояване в общината. Необходимо е и опазване на всички зелени зони, планувани в устройствените проекти и увеличението им. Продължаваме да построяваме и поддържаме модерна пътна, улична и тротоарна мрежа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР