Общините в България са изправени пред криза заради намалените приходи

...
Общините в България са изправени пред криза заради намалените приходи
Коментари Харесай

Общините искат допълнителни средства за излизане от кризата


Общините в България са изправени пред рецесия поради понижените доходи за последните два месеца от локални налози и такси. Местните управляващи срещат усложнения. Събират се сензитивно по-малка част от приходите в съпоставяне със същия интервал за предходната година, изясни пред БНР кметът на Троян Донка Михайлова, която е зам.-председател на Националното съдружие на общините в България.

Само за месец април Община Троян е събрала с 800 хиляди лв. по-малко спрямо април предходната година. Михайлова уточни, че от НСОРБ стартират диалози с парламентарните групи за предприемане на ограничения за подкрепяне на българските общини, които са в тежко положение поради рецесията.

По думите й бщина Троян, която е една от най-стабилните у нас във финансово отношение, към този момент изпитва съществени усложнения поради намалелите доходи в бюджета. Това е една сензитивна част от приходите, които събираме в границите на една година, и ние също сме в усложнение. Има действителна заплаха редица български общини да не могат да реализират съществени комунални действия, акцентира Донка Михайлова.

От Националното съдружие на общините имат съответни оферти към страната за излаз от тежката обстановка. Авансово да ни бъде преведена целевата дотация. Да ни бъде предоставена опция за безлихвени заеми, по този начин както се предлага на бизнеса, обясни Михайлова.

От сдружението оферират и „ топене “ на блокираните в общинските бюджети средства.

Общините упорстват и за промени при потреблението на средства по някои оперативни стратегии, от които част от тях сега не могат да се възползват.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР