Общините трябва да намерят хиляди и десетки хиляди левове за

...
Общините трябва да намерят хиляди и десетки хиляди левове за
Коментари Харесай

Нова Загора иска да намали броя на пешеходните пътеки

Общините би трябвало да намерят хиляди и десетки хиляди левове за преначертаване и нови знаци

Общината в Нова Загора желае да бъде изработен разбор от експерт, което след обход на уличната мрежа в 23-хилядния град да дефинира къде фактически има потребност от пешеходни пътеки вид „ зебра ”. Искането ще бъде импортирано в Агенция „ Пътна инфраструктура ” – оповестиха от регионалната администрация в Сливен. Общината чака, че след сходен разбор броят на пешеходните пътеки ще бъде сензитивно понижен, а с това – и разноските за привеждането им в сходство с последните нормативни промени. С тях се усилва размера на пътеките вид „ зебра ” и ширината им към този момент би трябвало да е 3 метра, наложителни стават надписът „ Погледни ” върху асфалта, както и отвесната маркировка с предупредителните знаци „ Деца ” и „ Пешеходна пътека ” от двете страни на пътеките.

През последните години общината съумя да ремонтира цялата улична мрежа в града, бе сложена и маркировка. Но привеждането на пътеките съгласно новите условия би коствало близо 100 хил.лева, а толкоз средства не могат да бъдат обезпечени от локалния бюджет. Само слагането на един сигнален знак, в това число с поръчката, доставката и монтажа, излиза към 100-ина лв.. Към момента  339 са пешеходните пътеки вид „ зебра ” в Нова Загора. Половината от тях са в доста положително положение, 88 имат надпис „ Погледни ”. Необходими са общо 1 086 предупредителни знака. Всички пътеки вид „ зебра ” са с широчина от 2,5 метра, каквито бяха условията преди измененията.

Подобно е положението на уличната маркировка и в община Сливен. В двете дребни общини в региона – Котел и Твърдица, пътеките са „ тесни ”, в неприятно положение или липсват пътни знаци. Преначертаването на пешеходните пътеки, пазаруването и слагането на всички нужни предупредителни знаци ще костват десетки хиляди левове, а сходен свободен запас в локалните хазни няма – оплакват се общински специалисти. Общините се надяват на помощ от страната, с цел да могат да приведат маркировката съгласно условията на закона. В същото време статистиката е стряскаща. По данни на Министерство на вътрешните работи за 2016 година, една четвърт от всички произшествия в страната с ранени, потърпевши и починали са били пътните катастрофи с пешеходци. Юристи оповестиха, че към този момент имало прецеденти в правосъдната процедура – катастрофи с блъснати пешеходци на пътека вид “зебра” претърпявали поврат след влизането в зала, защото пътеката не отговаряла на условията на закона и не представлявала зона за секване, в случай че лентите са боядисани в алено и бяло, да вземем за пример.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР