Общините ще получат държавни помощи, само ако докажат, че техните

...
Общините ще получат държавни помощи, само ако докажат, че техните
Коментари Харесай

Държавна помощ за общините само след проверка на АДФИ

Общините ще получат държавни помощи, единствено в случай че потвърдят, че техните бюджети се харчат по най-прозрачния метод и неналичието на средства не е резултат от непрозрачни публични поръчки. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков след съвещанието на Министерския съвет. На него министрите са обсъждали по какъв начин да се помогне финансово на общините, които имат усложнения с заплащането на сметките си за електрическа енергия. " От една страна се споделя, че няма средства за значими, сериозни неща като учебни заведения, осветяване, детски градини. От друга страна виждаме, че има и непрогледен метод на харчене на пари по другите пера ", разяснява Кирил Петков. Затова, преди да получат помощ, общините ще бъдат тествани за размерите на финансовите им усложнения, ще бъде пратена Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). " Така ще сме сигурни, че неналичието на средства не е функционалност на непрозрачни публични поръчки ", изясни министър председателят.

Кабинетът е решил да се образува работна група сред Министерството на енергетиката и Министерството на финансите, която да работи по казуса. По-късно министърът на финансите Асен Василев подреди на АДФИ да стартира финансови инспекции на общините, въвели ограничавания при обезпечаване на улично осветяване и други услуги за жителите, които са свързани с разход на електрическа енергия. С писмо до НСОРБ Василев изиска до три работни дни от приемане на фактурите през февруари сдружението да даде информация за фактурираната електрическа енергия и разноските за еленергия от октомври 2021 година до февруари 2022 година и същия интервал на миналата година.

Темата стана мотив за разногласия и кавги в Народно събрание. При разискването на седмичната стратегия от ГЕРБ желаеха да бъде включено проекторешението им страната да поеме 100% от разликата в сметките за ток на общини, лечебни заведения, културни институти, учебни заведения, детски градини и ясли и старешки домове, публичен превоз и други общински предприятия. Искането беше отхвърлено с претекста, че няма даклад на парламентарната енергийна комисия, а срокът за внасяне на предлагането не е спазен.

Председателят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски съобщи, че няма да поддържат предлагането на някогашните ръководещи, и ги упрекна в двуличие. " Хайде да спрем с лицемерието. Всички гледаме телевизия, всички приказваме с лечебни заведения, поликлиники, учебни заведения, детски градини, всички знаем проблемите на тези институции, само че и цяла България знае кой прати тези институции на свободния пазар на тока. Ние знаем какво би трябвало да създадем и ще го създадем, единствено че няма да е по този начин, както вие желаете. Вашите решения постоянно водят до проблеми, тъй че, уважаеми сътрудници, замълчете, смирете се. Тези проблеми вие ги доведохте в България ", възмути се Свиленски.

Междувременно и от община Казанлък оповестиха, че вкарват режим на уличното осветяване. В Ловеч също редуцират уличното осветяване по основните улици и центъра.

Четири пъти по-голяма сметка за ток и има регионалната болница в Сливен " Д-р Иван Селимински ". През декември 2020 година болничното заведение е платило 20 500 лв., до момента в който за същия месец на 2021 година сумата към този момент е 79 766 лв..
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР