Общините ще могат да следят дали магазини, заведения и хотели

...
Общините ще могат да следят дали магазини, заведения и хотели
Коментари Харесай

Затяга се контролът по спазването на закона за авторското право

Общините ще могат да наблюдават дали магазини, заведения и хотели са уредили авторските права за музиката, която пускат. Търговските обекти ще би трябвало да дават договорите си с организациите за ръководство на права, с които легално употребяват музикални творби. В противоположен случай инспекторите ще постановат наказания до 10 000 лева

Мярката е единствено част от измененията, които настъпват, откакто през вчерашния ден народните представители одобриха Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

До тях се стигна след близо 2-годишното закъснение на страната да внедри европейската инструкция за групово ръководство на авторски права*. Заради закъснението България беше застрашена от глоба от Европейската комисия в размер на над 19 000 евро дневно.

С новите правила и стягането на контрола при потреблението на музика в търговски обекти и заведения ще се подкрепи и финансирането на културни планове в районите, което от своя страна ще докара до развиване на туризма и локалната стопанска система. Причината – половината от санкциите, които ще постановат инспекторите, ще постъпват в локалната хазна, а останалата част ще отива в Национален фонд „ Култура “.

Със закона се вкарва и по-строга наредба на активността на комерсиалните сдружения, които оферират лиценз за музика с стеснен репертоар за озвучаване на търговски обекти. Тези компании, които съществуват от години на българския пазар, само че нерегламентирано, в този момент излизат на ярко. Те би трябвало да се записват в Министерството на културата, да дават цялостна информация за репертоара си, както и цените, на които продават услугата.

От основна значимост е ползвателите, които имат контракт с комерсиално сдружение, да употребяват единствено ограничавания репертоар, който им е възложен. В противоположен случай ги чакат наказания от 2000 до 20 000 лева Такива ще бъдат налагани и в случай че в обектите се пуска телевизия, радио и музика от разнообразни музикални платформи, тъй като те се съставляват единствено от организациите за групово ръководство на права – Музикаутор и Профон, които оферират съвсем целия международен репертоар за България.

Законът планува също притежателите на зали да носят солидарна отговорност дружно с уредниците на концерти за уреждането на авторските права. За да наемат зала, промоутърите би трябвало да дават лицензионен контракт за изпълняваната на концерта музика. Това се отнася и за клубове и заведения, в които постоянно се провеждат концерти.

„ Важно е да се разбере от всички, че музиката е значителен актив и детайл от доста бизнес модели “, разяснява във връзка приемането на закона изпълнителният шеф на Музикаутор Иван Димитров. Той посочи, че по тази причина е значимо създателите на творби, предпазени по ЗАПСП, да бъдат възмездявани съответно за добавената стойност, която те носят за бизнеса. Обратното би означавало нерегламентирано потребление на непозната интелектуална благосъстоятелност. „ Поради тази причина разчитаме на новия механизъм, предвиждан в закона, който ще включи общините в този развой. Очакванията ни са това да понижи в пъти сивия бранш и да усъвършенства средата за осъществяване на авторските права в България “, сподели още Иван Димитров.

*Директива по отношение на груповото ръководство на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху музикални творби за потребление онлайн на вътрешния пазар
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР