Общините ще имат основна роля за реализирането на реформата в

...
Общините ще имат основна роля за реализирането на реформата в
Коментари Харесай

Министър Петков: Общините ще имат основна роля за реализирането на реформата в социалните услуги

Общините ще имат съществена роля за реализирането на промяната в региона на обществените услуги.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на присъединяване си в XIII-та годишна среща на локалните управляващи, проведена от Националното съдружие на общините в Република България, оповестиха от пресцентъра на министерството. По време на изявлението си той очерта ролята на локалните управляващи като главен снабдител на обществени услуги, която се планува в подготвяния от работна група към Министерството на труда и обществената политика законопроект.

В плана на нормативния акт се планува насочването за прилагане на обществени услуги да се прави главно от общините, а не от Агенцията за обществено подкрепяне, както е сега. Създаването на обществени услуги ще става с решение на общинските препоръки в сходство с националната карта на услугите, която следва да се създаде, изясни министър Петков.

Той акцентира, че със законопроекта за обществените услуги се реализират значими цели, свързани с обезпечаване на по-голяма им досегаемост, качество и успеваемост. С измененията се предизвиква обществено частното партньорството и се прави действителна крачка към децентрализацията на обществените услуги, сподели министър Петков.

В законопроекта се планува финансирането на обществените услуги да става посредством единни разходни стандарти. Държавата ще резервира периметъра на своите отговорности в границите на финансирането и планирането на услугите. Предвижда се основаването на нова Агенция за качество на обществените услуги в границите на щатната бройка на МТСП. Новата конструкция ще дава отговор за създаване на стандартите за качеството на обществените услуги и ще управлява тяхното съблюдаване, изясни министър Петков.

Той добави, че в законопроекта за обществените услуги е регламентирана и асистентската поддръжка за хора с увреждания и възрастни, които не могат да се обслужват независимо. Предвижда се тя да се дава въз основата на обединен разходен стандарт като държавно делегирана активност посредством общинските бюджети.

Министър Петков добави, че до края на 2018 година се чака да започва нова скица, финансирана по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ за патронажна грижа. За нея е обособен запас от 46 млн. лева за почасови интегрирани здравни и обществени услуги за над 17 000 възрастни и хора с увреждания.

Министър Петков благодари на представителите на локалните управляващи за дейното присъединяване на Националното съдружие на общините в България при подготовката на плана на Закон за обществените услуги. В средата на октомври следва законопроектът да се разгласява за публично разискване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР