Общините са изправени пред невъзможност да си платят сметките за

...
Общините са изправени пред невъзможност да си платят сметките за
Коментари Харесай

Росица Кирова: Ценовият шок за общините е огромен

Общините са изправени пред неспособност да си платят сметките за ток и на доста места кметовете са принудени да стопират уличното осветяване, което основава предпоставки за закононарушения.

Увеличението тук-там е 3-3,5 пъти допълнително спрямо година по-рано. Ситуацията е доста тежка и в обществените домове, детски градини, учебни заведения, болници… ”. Това съобщи на конференция заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, която през днешния ден организира следващата си приемна с жители на Видин и района. Пред публицисти тя показа съответни данни със сметките за ток от ноември и декември 2020 година и тези от същия интервал на предходната година на общините от Видинска област. Така да вземем за пример, в случай че през ноември 2020 година община Брегово е имала сметка за ток от 10 152 лева, то за същия месец година по-късно сметката към този момент е 36 468 лева или нарастването е над 26 000 лева

Непосилните цени на ел.енергия са и главният проблем, който е бил подложен през последните дни от жителите при диалозите им с госпожа Кирова. „ Хората изнемогват. Ударът върху бизнеса е голям. Малкият и фамилен бизнес умира. Затварят се дребни фамилни компании, служащите отиват на борсата. Трябват бързи и работещи решения от ръководещото болшинство, само че такива няма ”, сподели госпожа Кирова. По думите й наложеният мораториум върху цените на тока за битовите консуматори е единствено къса пролонгация за ръководещите, което им дава единствено време бързо да се огледат и подхващат дейности.

Заместник-председателят на Народно събрание напомни, че парламентарната група на ГЕРБ е била предложила 75 % отплата за небитовите консуматори, само че настояването е било отхвърлено. „ Сега сме внесли още веднъж предложение, този път за 100 % отплата за небитовите консуматори. Проблемът е доста сериозен и ние не можем да чакаме и да отлагаме. Очакваме трайно решение, не такова за няколко месеца. Очакваме от тези, които ръководят енергийният бранш, да покажат, че имат предпочитание да работят. От групата ни поискахме изключително съвещание на комисията по „ Енергетика ”, разясни госпожа Кирова и не скри своето отчаяние от работата на въпросната комисия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР