Общините продължават да настояват за два процента подоходен данък, който

...
Общините продължават да настояват за два процента подоходен данък, който
Коментари Харесай

Общините продължават да настояват за 2% подоходен данък, който да подпомогне бюджетите им

Общините не престават да упорстват за два % подоходен налог, който да подкрепи бюджетите им, уточни Даниел Панов, ръководител на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново. Той акцентира, че тази концепция е сложена пред Министерството на финансите още от 2017 година, а от година и половина има взаимни експертни групи, които работят върху опциите за нейната реализация.

Единият от разновидностите за използването ѝ е тези проценти да бъдат за общините, чиято събираемост на локалните налози и такси е над 85 %. За всяка община плановете би трябвало да бъдат направени от Министерството на финансите, сподели Панов.
Той даде образец с Велико Търново, където годишно от приспадането на два % от Данък добавена стойност ще има спомагателен доход към бюджета в размер на над 4,5 милиона лв.. Ако концепцията бъде призната от страната с спомагателните средства ще бъдат дофинансирани разнообразни общински действия и планове.

С двата % от подоходното облагане ще могат да се създадат и финансови прогнози за идващите години, както и в каква област те ще могат да бъдат вложени, след решение на общинските препоръки, означи Панов. Той уточни, че за огромни общини, които не могат да аплайват за финансиране по стратегиите за селските региони, тези средства могат да се отделят за дребните обитаеми места.

Горанов прикани общините да вкарат собствен подоходен налог, в случай че желаят повече пари

Темата беше дискутирана в границите на образование, проведено от НСОРБ за новоизбрани кметове и общински съветници, което стартира през днешния ден във Велико Търново. Сред коментираните тематики беше опцията за смяна на налозите върху земеделските земи, като арендаторите да заплащат към един лев на декар, а средствата да влизат в общинските бюджети, както и смяна на методиката за данъчната оценка на недвижимите парцели.

Примери от своята процедура показаха кметовете на Павликени - Емануил Манолов и на Елена -Дилян Млъзев, които ръководят съответните общини в продължение на няколко мандата, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР