Общините нямат механизъм, с който да компенсират повишените разходи в

...
Общините нямат механизъм, с който да компенсират повишените разходи в
Коментари Харесай

Половината български общини трудно плащат сметките си

Общините нямат механизъм, с който да компенсират нарасналите разноски вследствие на инфлацията. Затова се нуждаят от обезщетения от страната.

Кметът на Троян и зам.-председател на Националното съдружие на общините в България - Донка Михайлова, съобщи в " България заран ", че до момента в който българските общини не са в положение да работят в механизъм на децентрализация, ще не престават да чакат помощ от страната.

" Около половината български общини имат съществени усложнения да заплащат сметките си. Три са главните неща, които чакаме от Бюджет 2023 - три казуса, които ще сложим в договарянията с Министерството на финансите. В бюджета числата са планувани не на база обновения бюджет, а на първичния. Капиталовата дотация за общините на процедура е по-ниска от тази, която получаваме в бюджет 2022 година Тревожи ни ниският растеж на целевата дотация от държавния бюджет ", уточни тя.

Общините желаят обезщетения за високите цени на тока, газа и строителните материали. Икономиите им са свързани само с енергоспестяващи ограничения при постройките и уличното осветяване.

Днес завършва годишната среща на Сдружението на общините в България. Пред вицепремиера Пеканов те са упорствали Министерството на енергетиката оптимално бързо да открие програмата за замяна на мрежите за улично осветяване. Очакват и програмата за саниране на многофамилните жилищни здания. Отварянето на тези стратегии следва през 2023 година

" Радваме се да забележим позитивни промени във връзка с програмата за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания. Надяваме се тези промени да продължат във времето. Едва ли има кмет, който би се радвал да има смяна в налозите ", сподели още Михайлова пред Bulgaria ON AIR.

" Община Троян поддържа резистентен бюджет, който ни разрешава да водим естествен живот. Изцяло сами управляваме комуналните си действия. Имаме съществени паники във връзка с идващата зима и протичащото се в строителството. Редица строители са затруднени да продължат контрактувани към този момент планове ", акцентира кметът на Троян.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР