Общините могат да кандидатстват с проекти за градско развитие, за

...
Общините могат да кандидатстват с проекти за градско развитие, за
Коментари Харесай

Общините могат да кандидатстват за проекти до 750 000 лева по европрограма

Общините могат да аплайват с планове за градско развиване, с цел да получат финансиране до 750 хиляди лв. по европрограма, заяви Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Проектите би трябвало да са ориентирани към възстановяване на чистотата на въздуха, внедряване на съвременни осведомителни и информационни технологии или образованието.

Средствата ще се отпускат по линия на европейската стратегия за градско развиване УРБАКТ ІІІ 2014-2020 година, която в България се ръководи от Министерство на регионалното развитие. От 7 януари започва втората, последна за интервала 2014 – 2020 година покана за набиране на планови оферти за Мрежи за обмисляне на дейности. С наличния бюджет се чака да бъдат финансирани към 23 плана.

Програмата финансира планове, свързани със усилване на научноизследователската дейност; софтуерното развиване и нововъведения, възстановяване достъпа до осведомителни и информационни технологии; повишение конкурентоспособността на дребни и междинни предприятия; подкрепяне прекосяването към нисковъглеродна стопанска система във всички сектори; поощряване акомодацията към изменението на климата, предварителната защита и ръководството на риска; запазване и запазване на околната среда и поощряване ресурсната ефективност; поощряване устойчивия транспорт; поощряване заетостта и поддръжка за подвижността на работната сила; поощряване обществената интеграция, битка с бедността и всяка форма на дискриминация; вложения в образованието, образованието, в това число професионално образование за придобиване на умения и учене през целия живот.

Кандидатите по втората покана се предизвикват да включат в партньорските проекти за деяние и някоя от тематиките на Градския дневен ред на Европейски Съюз, в това число: обезпечаване на налични жилища, адаптиране към климатичните промени, консолидиране на имигранти и бежанци, битка с бедността в градовете, дигитализацията, намиране на решения за стабилно прилагане на земята и природата, работни позиции и умения, възстановяване качеството на въздуха, кръгова стопанска система (удължаване виталния цикъл на продуктите), новаторски и виновни публични поръчки, градска подвижност, просвета и културно завещание, енергиен преход и сигурност на публичните места, осведомят от районното министерство.

Проектите ще се утвърждават и извършват в 2 етапи с обща дълготрайност 30 месеца. Допустимият оптимален бюджет за един план за мрежа за обмисляне на дейности е 750 000 евро общо за двете етапи. Първоначалният бюджет, отпускан за първа фаза на плана, не би трябвало да надвишава 150 000 евро. Партньорите в планове от по-слабо развитите райони, в това число районите в България, се съфинансират с 85% от ЕФРР. Проектните оферти би трябвало включват най-малко 7 и най-много 10 сътрудници от 28-те страни от Европейския съюз, Норвегия и Швейцария, бенефициенти на програмата. Поканата за набиране на планове ще бъде отворена до 15.00 часа на 17 април 2019 година

Дирекция „ Управление на териториалното съдействие “ при Министерството на районното развиване и благоустройството, която е избрана за Национален орган по Програма УРБАКТ ІІІ 2014-2020, ще подписва контракти за даване на национално съфинасиране в размер на 15% от утвърждения бюджет на българските сътрудници в планове и ще дефинира контрольори за осъществяване на верификация на разноските на българските сътрудници. Допустими сътрудници по програмата са „ градове “ (общини), административни региони и други еквивалентни на тях, дефинирани като обществени локални управляващи, сдружения и локални организации, които имат пълномощия да възнамеряват и ползват характерни урбанистични политики.

Подробна информация за кандидатстване по поканата е оповестена на уеб страницата на стратегия УРБАКТ ІІІ 2014-2020.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР