Общините Лом и Пантелей, град Ниш, ще кандидатстват с поне

...
Общините Лом и Пантелей, град Ниш, ще кандидатстват с поне
Коментари Харесай

Лом и Ниш договарят проекти за 1.8 милиона евро

Общините Лом и Пантелей, град Ниш, ще аплайват с най-малко 3 плана по програмата за трансгранично съдействие Interreg - IPA CBC – България-Сърбия. Максималното финансиране за всеки план е 600 000 евро общо за двете общини. "Младежи " "Устойчив туризъм “, и "Околна среда " - това са трите предпочитани оси на програмата за трансгранично съдействие, по която двете общини ще аплайват със взаимни планове.
За това се договориха кметовете Пенка Пенкова и Братислав Василиевич на работна среща в Ниш, в която участваха и ръководителят на общинския съвет Сръджан Нешич, а от община Лом - зам.-кметът инж. Валентин Евтимов и специалистът Наталия Стефанова.
"И двете общини имаме хрумвания, които следва да превърнем в положителни планове. Вече 10 години с побратимената община Пантелей имаме чудесно съдействие. Видими са и резултатите от нашите взаимни начинания – в Лом модернизирахме спортния комплекс "Дунавски левент ", ремонтиран бе пътят до Долно Линево, изградихме център за трансгранично съдействие, осъществихме продан в региона на културата. И сега изпълняваме взаимен план, с който ще ремонтираме главно и ще оборудваме някогашния юношески дом в кв. Боруна, с цел да го превърнем в мултифункционален културен и туристически център. Изпълнението на този план, както и на тези, които се надавям да бъдат утвърдени, ще са от изгода за хората и от двата района " - сподели кметът Пенка Пенкова.
Проектът "Създаване на предпоставки за по-добра досегаемост до туристически атракции в Пантелей и Лом посредством възстановяване на туристическата инфраструктура и увеличение броя на туристите " е на стойност 598 563 евро – 369 416 евро за българската, и 219 720 евро за сръбската община. В Лом ще бъде освежен някогашният юношески дом, а в сръбската община ще се ремонтира 300 м от път, който води до Церянската пещера и ще се извърши рехабилитация на път, водещ до манастира "Св. Йоан ". Проектът включва и организирането на трансграничен рибен фестивал в Лом, а в Ниш – екскурзии до Церянската пещера. Срокът за изпълние на плана е 24 месеца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР