Общините, към които се насочват най-много инвестиции, по правило са

...
Общините, към които се насочват най-много инвестиции, по правило са
Коментари Харесай

Защо някои региони в България се развиват, а други не

Общините, към които се насочват най-вече вложения, по предписание са и най-гъсто обитаеми като райони

© Цветелина Белутова

- Една трета от територията на България е покрита с стопански дейни райони, които основават 86% от продукцията.

- Присъствието на основен вложител и съществуването на задоволително фрагменти са предпоставки за по-добро развиване.

- Липсата на добра инфраструктура е един от ограничаващите фактори за напредък
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
ИПИ: Една трета от страната основава 86% от създадената продукция

Липсата на добра инфраструктура е един от ограничаващите фактори за напредък, демонстрира проучване на института
18 яну 2018
Северът отхвърля да почине

Всички виждат по какъв начин един район на страната запада и никой не прави нищо по въпроса. Това ще става все по-голям проблем
12 яну 2018
Икономиката през 2018 година: още растеж от ползване и вложения

Прогнозите са за нарастване на Брутният вътрешен продукт сред 3.7% и 4.4%, а главното предизвикателство ще бъде пазарът на труда
2 яну 2018
ИПИ: Икономическият напредък разделя още повече районите в България

Начело по развиване се подреждат София и Габрово, а Смолян е позитивен образец за възстановяване на учебното обучение
28 ное 2017 " Основните фактори, които дефинират благоденствието на даден район, са вложенията, инфраструктура и орбазованието на популацията. "
Явор Алексиев, ИПИАко чуете, че задгранична компания възнамерява да реалокира производството си от региона на София, първата дестинация, която ще ви пристигна мислено, евентуално е Пловдив. Новият цех на компанията за сухи строителни смеси " Баумит България " - инвестиция за 15 млн. лева, обаче ще е на малко по-неочаквано място - в Ямбол. От сдружението изясняват, че местоположението предлага оптималната композиция " суровина - изходяща продукция - транспортни разноски ", в допълнение към отзивчивостта на общината и опита й с други непознати вложители.

Регионът към Ямбол е един от общо двадесет стопански центъра в страната, избрани от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) като оазиси. Анализът е на равнище община, по тази причина и данните са най-вече от 2015 и 2016 година, защото базата на националната статистика се актуализира постепенно. Но дават най-цялостна визия за икономическата карта на България.

Оазисите заемат едвам една трета от територията на България, само че създават 86% от продукцията (виж картата). Сред тях, предстоящо, са София и Пловдив, само че също по този начин и региони като Габрово - Севлиево, Пазарджик, Хасково, Раднево. А това, което ги сплотява, е, че притеглят най-вече капитали и хора през последните години. Логичният въпрос е кои са факторите, които предопределят развиването на даден район като икономическа пустиня или като място за по-добър живот.

Отзивчивият наемодател

Ако си търсите квартира, редица фактори като цена, локация и качество на обзавеждането може да са от голяма важност. Но всичко това ще се обезцени сега, в който притежателят на жилището стартира да идва непрестанно, с цел да ревизира какво се случва, подвига наема или отхвърля да поправи счупената мивка в банята. По сходен метод могат да се опишат връзките сред локална власт и вложители - значимо е взаимното доверие и предпочитание за съдействие. Редица компании показват общините Габрово и Ямбол като " отзивчиви ". Това е и един от факторите, които накланят везната за крайното им решение къде да създадат базите си.

Усилията на администрацията са значими, само че имат своите ограничавания, защото бизнес средата в огромна степен се дефинира от законодателството, което е национално. Но позитивни образци за дейни кметове има. На уеб страницата си община Бургас да вземем за пример предлага на евентуални вложители няколко каталога с информация за стратегическите преимущества на района и България като цяло.

Община Русе също си има " капиталов профил ", който предлага информация за издаване на специфичен инвеститорски документ, с който компания може да се възползва от редица данъчни облекчения. Съдействието на администрацията в Кърджали пък се е оказала определящ фактор при избора на локация за нова фабрика на софийската IPS. Габрово неотдавна е проучвало капацитета си като капиталова дестинация и споделя, че едно от преимуществата на района е достъпът до инженерен гений. Областта има мощен промишлен профил, механически университет и компании, които са подготвени да дават в допълнение образование на бъдещите си фрагменти. Всичко това може да се маркетира сполучливо от локалните управляващи пред евентуални нови вложители.

Тези образци са положителни, само че множеството от общините в България не са такива. Според ИПИ доста локални управляващи избират да усвояват средства посредством европроекти, а не да хвърлят старания в привличане на вложители - по-лесно е, а и няма непредвидени разноски като създаване на път до нова фабрика да вземем за пример. Тук виновност има и централната власт, която от години отхвърля да даде задоволително финансова самостоятелност на локалното ръководство.

Парите следват хората

Другото, което притегля, естествено са хората. Общините, към които се насочват най-вече вложения, по предписание са и най-гъсто обитаеми като райони. " В икономическите центрове фактор, който притегля вложителите, е съществуването на задоволително човешки запас. Впоследствие тези вложения разкриват нови благоприятни условия за претовареност и по-високи приходи и притеглят още хора към района ", разяснява Явор Алексиев от ИПИ.

Наличието на доста свободна ръка да вземем за пример е един от факторите, които предопределят избора на Кърджали като дестинация за турския производител на авточасти " Теклас ". Компанията построи четири заводи в региона, а връзката с професионалните гимназии в Кърджали и Габровския механически университет оказва помощ за намирането на личен състав.

Освен количеството все по-важно става и качеството на човешкия запас. " Липсата на квалифицирани фрагменти е един от проблемите за нас като компания, имаме крещяща потребност от инженери и хора със приблизително техническо обучение, защото обновихме производството си и работим с нови технологии ", споделя представител на компания от преработвателната индустрия.

Липсата на задоволително работна ръка изключително в сегашния миг, в който стопанската система и пазарът на труда са нагоре, прави неконкурентни районите с по-лоша демография. Например немската Kostal открива втория си цех в страната не в Смолян, а в Пазарджик, където различен плюс е също и неналичието на конкуренция от машиностроителния бранш.

По съвет на комшия

Австрийската компания " Палфингер " е в Ямбол и района към този момент от десетилетие. " Виновник " да изберат тъкмо тази част от България е техният снабдител ХЕС. " Преди 11 години " Палфингер " взе решение да построи лична индустриална база. По това време ХЕС - наш снабдител, към този момент имаше открито производсво в Ямбол. Те поставиха основите на този цех. Затова " Палфингер " взе решението да купи базата в Тенево ", изясни шефът на завода Андреас Щраух. " Локацията е забавна и атрактивна, точно тъй като доста служащи към този момент имаха опит с наши артикули и дружно със знанията на производителя на цилиндри Palfinger от Австрия имат огромен капацитет, който може да бъде употребен от техни клиенти, с цел да укрепи бизнеса ", добавя той.

По сходен метод множеството интернационалните компании са се открили в област Габрово поради мощни връзки с локален снабдител или търговски представител. Друг образец е инвестицията на " Идеал Стандарт-Видима " в Севлиево, която по-късно притегля " Хамбергер България " в района. Успехът на италианския шоколадов колос Ferrero край Пловдив пък слага началото на триумфа, който по-късно ще се трансформира в " Тракия икономическа зона ".

Да получиш наготово

Има и общини, които " печелят " инвеститорското внимание просто тъй като имат естествени запаси или пък стратегическо разположение. Такива са така наречен енергийни центрове. С безработица от 25% през 2016 година районът към Козлодуй мъчно може да се схване като пример за стопански център, само че все пак влиза в класацията на ИПИ. Причината - нуклеарната електроцентрала " Козлодуй ", която подвига междинните заплати до 1465 лева през 2015 година и по този начин притегля служащи от прилежащи общини, където водещ бранш е селското стопанство.
Районът към Раднево пък разчита най-вече на добива на лигнитни въглища и производството на електрическа енергия в Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Въпреки че прилежащата Нова Загора има двойно по-голямо население, 12% от наетите пътуват всекидневно до Раднево.

Защо при други не се получава

Част от районите на България са изостанали поради неприятната инфраструктура - вижда се и по картата на икономическите центрове - те са главно на пристанище или по оста София - Бургас, т.е. към автомагистрала " Тракия ". Според ИПИ подобрението на пътната мрежа ще увеличи подвижността на работещите, което от своя страна ще помогне и за превъзмогване на проблем като дефицита на фрагменти, който бизнесът изпитва. Не става дума единствено за митичния тунел под връх Шипка или бляна на Северна България - Автомагистрала " Хемус ", а и за междуградски и междуселски пътища.

Друг фактор е неналичието на задоволително лични средства в бюджета на общините. " Приходите на локалните управляващи у нас са над два пъти по-ниски от междинните стойности за Европейски Съюз като съответствие към Брутният вътрешен продукт ", означават от института. Един израз на казуса е цената, на която общините са склонни да предложат имоти на бъдещи вложители. " За по-малките общини продажбата на общинска земя е доход - там натискът е да се продаде на оптимално висока цена, с цел да се попълни бюджетът ", разяснява Лъчезар Богданов от Industry Watch. Според него има " общини в неподходящо състояние, които продават земя три пъти по-скъпо, в сравнение с частните имоти в покрайнините на огромни градове, където към този момент има развита промишленост, което е абсурд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР