Общини и граждани, кандидатствали за саниране, са притеснени, че безплатната

...
Общини и граждани, кандидатствали за саниране, са притеснени, че безплатната
Коментари Харесай

Граждани и общини притеснени от спирането на програмата за саниране

Общини и жители, кандидатствали за саниране, са обезпокоени, че безплатната стратегия е замразена.

От Регионалното министерство настояват, че осъществяването на Програмата за енергийна успеваемост не е спряна. 2022 са постройките, за които има подписани контракти. Повече от половина са актуализирани.

Когато всички утвърдени здания бъдат приключени, ще се направи разбор и в случай че има свободен запас, приемането на документи ще бъде възобновено.

Благоевград беше разгласен за отличник по санирането още преди две години. Досега там са напълно санирани са 112 здания. 135 пък чакат свободен финансов запас.

Кметът на Кюстендил също е получил инструкции да не бъдат одобрявани нови заявки.

„ Получихме съобщение публично от министъра на районното развиване, че до 2 милиарда лв. би трябвало да бъдат разпределени, сега първият милиард е изхарчен, чака се да завърши първият стадий с останалата част от финансирането, остатъкът, евентуално повече от 800 милиона, когато бъдат разпределени, тогава можем да приемем още веднъж заявления”, изясни кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Живеещите в 100 блока чакат подписването на контракти.

От общината изясняват, че най-малко половината от тези 100 блока дават отговор на изискванията и щом бъде даден зелен светофар, ще имат нови фасади.

Стопирането на програмата не е за първи път. В края на предходната година сключването на нови контракти беше прекратено от министъра в оставка, поради постигане на лимита от един милиард изхарчени средства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР