Общината в София предлага да въведе система от зелени стикери

...
Общината в София предлага да въведе система от зелени стикери
Коментари Харесай

Столичната община предлага „зелени стикери“ за колите

Общината в София предлага да вкара система от " зелени " стикери за леките коли, която да ги прави оценка съгласно степента, с която замърсяват въздуха. Чрез тях ще може да се постановат гъвкави ограничавания за придвижването, в случай че има замърсяване над нормите.

По сходен метод е решен въпросът във Франция, където колите са разграничени на 6 категории според от горивото, с което се движат - газ, дизел, ток, изясни пред " Дарик " ръководителят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Системата е по-справедлива, в сравнение с да се вкарва възбрана за влизане в централните градски елементи съгласно това дали номерът на колата е четно или нечетно число, разясни той. Идеята с четните и нечетните номера отпадна при разискване в комисиите на общинския съвет. Герджиков сподели, че той самият и кметът Йорданка Фандъкова също не я утвърждават, тъй като там, където се ползва, е неефективна.

Ако има забрани за влизане в центъра на града, те ще важат за всички коли, сподели Герджиков. В тези случаи пътните знаци и табелите за синята и зелената зона ще бъдат закривани, с цел да не заблуждават.

За да се реализира концепцията със стикерите, е нужна смяна в законодателството, сподели ръководителят на общинския съвет и разясни, че общината е подготвена с текстовете още от началото на предходната година.

Друга концепция е внедряването на система за разчитане на номерата на колите, каквато се ползва в Лондон. Това ще стане посредством надграждане на системата за интелигентно ръководство на трафика, разясни Герджиков.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР