Общината в Кюстендил задлъжнява заради грешни управленски решения, каза на

...
Общината в Кюстендил задлъжнява заради грешни управленски решения, каза на
Коментари Харесай

Атанас Гергинов: Общината в Кюстендил задлъжнява заради грешни управленски решения

" Общината в Кюстендил задлъжнява поради неверни управнически решения ", сподели на конференция ръководителят на бюджетната комисия при Общинския съвет (ОбС) Атанас Гергинов.

Той уточни, че общинската администрация върви към ново задлъжняване , което не е нелегално, само че е неетично във връзка с жителите на Общината. Атанас Гергинов даде данни по отношение на изискуеми отговорности на Община Кюстендил, в размер на към седем милиона лв., след решение на Върховния административен съд (ВАС) за нарушавания по Закона за ръководство на отпадъците и Закона за отчисление на отпадъците.

Решението на Върховен административен съд предхожда друго - на Административния съд в Перник, с което Община Кюстендил е трябвало да прави отчисления от всяка такса битови боклуци към Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - за депониране и обезопасяване на боклука.

" Като финансист, аз не мога да схвана за какво Общината не е правила тези отчисления повече от седем години и ми е забавно къде са отивали тези пари ", сподели Гергинов.

Той уточни, че през предходната година, от Националната организация за приходите (НАП) е постъпило искане към Община Кюстендил за възнаграждение на отговорностите, за които има правосъдно решение и е формирано изпълнително дело.

" Поискахме да получим такава информация, само че тя не ни беше предоставена от общинската администрация ", сподели още Гергинов. Той уточни още, че в плана за бюджет на Община Кюстендил за 2022 година, тази информация още веднъж не е участвала. 

" Поради тази причина аз не присъствах на публичното разискване на проектобюджета. Взели сме кардинална позиция, че до момента в който се крият обстоятелства и данни от нас, като членове на бюджетната комисия, аз няма да участвам и да оказвам помощ на общинската администрация ", сподели Атанас Гергинов.

Той добави, че на съвещание на комисията по бюджет, локални налози и такси при Общинския съвет в Кюстендил, преди сесията на съвета, от кметската администрация са обяснили, че заради невъзможността да измислят от къде да се заплатят тези отговорности към бюджета, те не участват в него. " Предложихме редакция на бюджета, с цел да бъдат включени заплащанията, които към този момент са изискуеми.

Национална агенция за приходите няма да ни чака - може да опише част от парцелите, да възбрани сметките на Общината и да стане по-лошо за съгражданите ни ", разяснява още ръководителят на бюджетната комисия при Общински съвет. 

Впоследствие в информация към бюджета на Общината е излязло желание за изтегляне на нов облигационен заем от 8,5 млн. лева " Това е дълг, които ще се опита да емитира общината или да изтегли през идващите месец-два, с интервал на погасяване през идващите 10 години ", уточни Гергинов. Обявление за публично разискване на подобен дълг е оповестено и на страницата на Община Кюстендил.

" Общината се ръководи непрозрачно. Не мога да подмина с лека ръка това, че общинската администрация или ни подценява като експерти, или се пробва да скрие част от информацията.

Още на 31 януари към Министерството на финансите (МФ) е изпратена информация за просрочени отговорности, в размер н а 8 345 000 лв.. Защо общинската администрация съблюдава дисциплината и културата към МФ, а по отношение на общинските съветници и жителите на общината има затъмнение ", разяснява Гергинов.

Той уточни, че съгласно него, като финансист, 10 процентовата наказателна рента по този дълг е стратегическа неточност. Според него е било подходящо отговорностите по правосъдното решение да бъдат погасени с постъпленията от продажба на общински парцел, или с заем, подписан при положителни условия, който е бил погасен предварително. " Това е неверно разходване на общински средства.

Ако имахме тази информация, щяхме да натискаме това да се случи, вместо да вървим към нов заем, който ще е два пъти по-скъп от този, който погасихме предварително ", сподели още Гергинов.

Той добави, че заплащането на отговорностите по решението на съда по закон се вършат към Регионална инспекция за опазване на околната среда. " Те са в специфична сметка, която общината може да изисква - за закупуване на сметопочистващи коли, нови контейнери.

Грешни управнически решения са повода и за положението на чистотата в града сега. Обяснението е, че може би на мрачно да се вършат някакви неща ", разяснява Атанас Гергинов. Според думите му досега няма изясненост и за това къде, при какви цени и условия отива боклука на Кюстендил.

" За мен това ръководство е изчерпано. Пожелавам му с най-хубави усеща да завърши и да остави община Кюстендил да се развива като община, където й е мястото - да се появи и на картата на курортите, и на живите общини, и на вложенията.

Не знам за какво през последните осем години нито МФ, нито Регионална инспекция за опазване на околната среда не направи един изчерпателен разбор на финансово-икономическата конюнктура в общината и отговорностите, които са трупани през годините ", сподели още Гергинов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР