Общината в Берлин е придобила обратно 670 апартамента на историческата

...
Общината в Берлин е придобила обратно 670 апартамента на историческата
Коментари Харесай

Берлин си върна обратно 670 апартамента на улица Карл Маркс

Общината в Берлин е придобила назад 670 жилището на историческата улица " Карл Маркс " от частен притежател след десетилетия на приватизация на жилищата в немската столица, написа The Guardian.

Грандиозният бул., развъртян през 50-те години на предишния век, бе влиятелен план за социалистическата Източна Германия. Той се разгръща от центъра на града до регион Фридрихсхайн на изток. Булевардът се оказва и първа линия в битката против джентифрикацията и повишаващите се цени на парцелите. Тя избухна предишния ноември, когато компанията за ръководство на парцели Predac заяви, че има желание да трансферира жилищата на най-голямата пропърти компания в Берлин Deutsche Wohnen.
 Снимка 434344
Източник:

Изплашени от евентуално покачване на наемите, жителите се проведоха в протестни маршове и сложиха транспаранти на балконите си, настоявайки общината да блокира продажбата.

След месеци на правни разногласия, общината удостовери в понеделник, че три блока, в които има над 670 жилището, ще бъдат добити от общинската Gewobag.

Макар че цената на продажбата не бе оповестена, изчисленията сочат, че тя е сред €90 милиона и €100 милиона. Кметът на града уточни, че ходът е индикативен за тактиката на общината за придобиване на жилищата, продадени на частни вложители през 90-те години на предишния век, откакто през последните години наемите скочиха фрапантно. " Берлинчани би трябвало да могат да продължат да живеят в града ", споделя Михаел Мюлер. " Затова нашето желание бе и още е да купуваме жилища, когато можем, с цел да успее Берлин да си върне надзор върху пазара на парцели ".

Кризата с наемите в немската столица избухна при започване на годината, когато група жители желаеха национализация на жилищата, които частни компании ръководят. В последните седмици стана ясно, че Берлин обмисля мораториум върху цената на жилищата за 5-годишен интервал, с което градската администрация се надяваше да потуши недоволството.
 Берлин постанова 5-годишен мораториум на наемите, с цел да се избави от настояванията за национализация
Берлин постанова 5-годишен мораториум на наемите, с цел да се избави от настояванията за национализация

Мярката на социалдемократическото ръководство обаче няма да реши дълготрайно проблема
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР