Общината променя наредбата за паркиране в Русе, като предложението е

...
Общината променя наредбата за паркиране в Русе, като предложението е
Коментари Харесай

Общината променя паркирането в Русе, вдигат цените за скоба и репатрация

Общината трансформира наредбата за паркиране в Русе, като предлагането е качено за разискване на уеб страницата на Общинския съвет

В три раздела са уредени общите правила, изискванията, както и типовете режими за паркиране, касаещи платеното паркиране в централната част на града, осведоми

Нов миг е разширение методите на възнаграждение при прилагане местата за платено паркиране в ЦГЧ, с което се дава опция на жителите и гостите на града, с изключение на по досегашния ред да правят заплащане и посредством мобилно приложение. Плащането през мобилното приложение е безкасово, посредством регистрация на банкова карта.

Ще има преференции за използването МПС с електрически мотор в ЦГЧ, като е планувано да употребяват без възнаграждение местата за платено паркиране, като това право се удостоверява с пропуск. Другите категория лица, които са освободени от задължението да заплащат цена за паркиране на избраните места за краткотрайно паркиране, са хората с увреждания и лицата удостоени със званието „ Почетен жител на гр. Русе “. Предвидено е и водачите на транспортни средства, които по своята механически характерности водят до по-ниско замърсяване на околната среда да употребяват местата за платено паркиране на по-ниска цена.

На площади и елементи от уличната мрежа в ЦГЧ за платено паркиране е планувано времето от 8:00 ч. до 18:00 ч. в делнични дни и от 9:00 ч. до 14:00 ч. в събота. Въведено е пояснението, че времетраенето за еднократно паркиране важи и за паркиращите гратис на отредените за това места хора с трайни увреждания. Това предписание е въведено, с цел да даде опция повече хора с увреждания да могат да се възползват от местата за краткотрайно паркиране.

Друга значима специфичност е категорично плануваното предписание, че при възнаграждение на цена за паркиране на транспортно средство, лидерът може да употребява всички свободни места в зоните за краткотрайно паркиране в границите на оставащото време, за което е заплатил цената.

В „ Особени режими на паркиране “ са планувани: Режим на платено паркиране „ Служебен абонамент “, режим на платено паркиране на МПС на живущите в зоните за почасово платено паркиране, режим на платено паркиране на МПС на живущи в жилищните зони на гр. Русе. Добавена е опция и лицата, упражняващи свободни специалности – притежатели, ползватели или наематели на нежилищни парцели да могат да употребяват паркомясто против възнаграждение за служебни потребности (Служебен абонамент).

Предложено е паркоместата „ Служебен абонамент “ да бъдат обозначени и употребени против възнаграждение за служебни потребности отвън зоните за почасово платено паркиране. Нововъведение, по отношение на в този момент настоящата правна уредба, е опцията цената да се заплаща освен за месец, само че и за по-дълъг интервал.
за един месец – 120 лева без ДДС;за шест месеца – 684 лева без ДДС;за една година – 1296 лева без Данък добавена стойност.
Така предлагания нов текст вкарва % отстъпка при предплащане за интервал от шест месеца и една година.

В плана на разпоредба е организиран и режим за платено паркиране на МПС на живущите в зоните за почасово платено паркиране. Чл. 20 от плана дефинира регион или региони на територията на град Русе за зони за платено паркиране в избрани часове на денонощието. Това е по този начин, защото сега на територията на нашата община няма настояща зона за платено паркиране, а са избрани отдени места за това. В текста на посочения член от плана на разпоредба в детайли са написани изискванията на които следва да дават отговор жителите, искащи да употребяват този режим и редът по който това да стане. Предвидено е това право да имат притежатели, наематели или ползватели на обособени жилищни парцели, попадащи в зоните за почасово платено паркиране и имащи непрекъснат или сегашен адрес, еднакъв с адреса на жилищния парцел на съображение издадена карта за платено паркиране. Това право на паркиране може да се употребява за едно МПС на независим жилищен обект.

Целта е да бъде дадена опция на живеещите в зона за платено паркиране да стопират персоналните си моторни транспортни средства в зоната, като заплащат за това по-ниска цена, избрана на месечна /5 лв. на месец/ или годишна основа /55 лв. на година/ както и да се вкара по-добър ред в паркирането.

Поради проявен интерес от жители в плана за разпоредба е планувана и опция на терени общинска благосъстоятелност, с предопределение паркинг, построени и обозначени като такива и с над 30 броя паркоместа, да могат да бъдат отдавани чартърен места за паркиране на физически лица. Местата, които могат да бъдат наети не би трябвало да надвишават повече от 25% от общия брой места за паркиране на съответния паркинг. Следва да се има поради, че отдаването чартърен ще се прави по реда избран в Закона за общинската благосъстоятелност и Наредба № 1 на Общински съвет – Русе посредством осъществяване на плануваните там процедури. Целта е да се даде опция на искащите да наемат паркомясто, без това обаче да лиши останалите от опция да паркират наоколо до личните им жилища.

Във връзка с променената икономическа конюнктура и повишените разноски е належащо да бъде осъществена промяна в цените за пренасяне, както и тези за блокиране на погрешно паркираните ППС с техническо средство (скоба) – от 20 на 30 лева за скоба, а за репатриране – от 40 на 50 лева

Превозните средства в зоната по крайбрежната линия ще влизат с пропускателен чип, като е планувано и лимитирано време за престой.

Регламентирани са въпросите, касаещи придвижване на велосипедисти и водачи на самостоятелни електрически транспортни средства от позиция на обезпечаване на тяхната сигурност. Предлага се паркирането в зоните, предопределени за самостоятелни електрически транспортни средства, да е гратис.

Според член 80а от ЗДвП лидерът на самостоятелно електрическо транспортно средство при придвижване е задължен:
Да употребява в тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно забелязан;Да се движи по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – допустимо най-близо до дясната граница на платното за движение;В тъмните часове на денонощието и/или при понижена видимост да ръководи самостоятелното електрическо транспортно средство с включени светлини;Да се движи с изправна спирачна система на ръководеното самостоятелно електрическо транспортно средство;Да употребява каска, в случай че е на възраст до 18 години.
На лидера на самостоятелното електрическо транспортно средство е неразрешено:
Да се движи по пътища и улици, на които оптимално позволената скорост за придвижване е над 50 км/ч, като ограничаването не се ползва за улици с построена велосипедна инфраструктура;Да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „ Забранено е влизането на колела “;Да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 – „ Пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни средства от постоянните линии “;Да развива скорост, по-висока от 25 км/ч;Да транспортира други лица;Да се движи паралелно до друго самостоятелно електрическо транспортно средство или двуколесно пътно транспортно средство;Да ръководи транспортното средство, без да държи кормилото с ръка;Да се движи в непосредствена непосредственост до друго пътно транспортно средство или да се държи за него;Да транспортира, тегли или тласка предмети, които пречат на ръководството на транспортното средство или основават заплаха за другите участници в движението;Да ръководи транспортното средство по площите, предопределени единствено за пешеходци;Да употребява мобилен телефон при ръководството на самостоятелно електрическо транспортно средство.
Минималната възраст на лидера за ръководство на самостоятелно електрическо транспортно средство е:
Шестнадесет години – по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с оптимално позволена скорост до 50 км/ч иЧетиринадесет години – единствено по велосипедни алеи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР