Общината планира да затвори ключовия бул. Цар Борис III Обединител

...
Общината планира да затвори ключовия бул. Цар Борис III Обединител
Коментари Харесай

Вижте защо затварят бул. Цар Борис III за 20 дни

Общината възнамерява да затвори основния бул. " Цар Борис III Обединител " за цели 20 дни в най-натоварения сектор от Тунела съвсем до Сточна точно на Коледа и Нова година. Блокадата ще е поради откриването на Европейска столица на културата. Администрацията упорства придвижването по двете платна да бъде спряно още на 27 декември, а мантинелите ще се отстранен, с цел да се инсталира посред булеварда гигантска кула, висока 25 метра.

Кулата е замислена като зикурат - тип античен шумерски храм, строен към 3000 година пр.н.е. Градежът има форма на солидна стъпаловидна пирамида, чиито стъпала съставляват обособени етажи или тераси. Около него се слагат пилони, а на върха в древността са изграждали храм. Изпълнителите ще пеят и ще танцуват на разнообразни равнища.

От всички страни ще има LED екрани, с цел да може феновете да видят отдалече какво се случва в кулата. По-малко от 2 месеца преди старта на самодейността обаче затварянето на главната пътна артерия и другите промени в придвижването поради Европейска столица на културата не е в съгласие с полицията.

Заради пропуща през вчерашния ден бе проведена незабавна среща сред представители на Общината, регион " Централен ", фондация " Пловдив 20129 " и представители на ОД на Министерство на вътрешните работи. Органите на реда чакат от администрацията да им показа проект за деяние, в който да са написани предложенията за обходни трасета и променените направления на рейсовете, с цел да не се стигне до безпорядък.

Общината би трябвало да показа и прецизен график за мероприятия, които ще се охраняват, с цел да бъдат обезпечени сигурността и спокойствието на жителите и туристите.

Стартът на Европейска столица на културата е плануван за 12 януари и до формалните посетители в страната и чужбина към този момент се изпращат предложения. Откриването със светлинно шоу и концерт ще продължи един час, само че три дни в центъра на града ще има разнообразни занимания, в това число и панаир на храни и питиета на пл. " Централен " (ако ремонтът приключи), в " Капана " и може би на пл. " Съединение ".

По време на събитията ул. " Гладстон " под Централна поща също ще е затворена, а на паркинга на хотел " Тримонциум " няма да се пускат коли.

За откриването е наета немска компания. Тридневното събитие коства близо 2,5 млн. лв.. Още към 400 000 лв. ще се платят за мобилна сцена, за която се търси снабдител. До пощата ще има шатра с повърхност 600 кв. метра. На 10 метра от кулата няма да се позволяват фенове, а формалните посетители ще гледат едночасовия театър от терасата на Централна поща.

Бул. " Цар Борис III Обединител " към този момент два месеца е в ремонт и колите вървят с 5 км в час, като се разминават в едното платно. Строителите вършат нова плоча над подлеза на ул. " Гладстон ", с цел да издържи тежестта на кулата. Тепърва следва ремонт на площад " Централен ", за който към момента не е утвърден план. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР