Общината е Ловеч. Кметът е вече бившият – Минчо Казанджиев.

...
Общината е Ловеч. Кметът е вече бившият – Минчо Казанджиев.
Коментари Харесай

Влакчето е скъпо. Но не се движи

Общината е Ловеч. Кметът е към този момент някогашният – Минчо Казанджиев. Парите са 360 000 лв.. Покупката е атракционно влакче, записано обаче като каруца. Днес не се движи и събира прахуляк в остарялата ловешка казарма.

2011 година. Минчо Казанджиев е кмет към този момент девета година, когато Община Ловеч кандидатства по скица за даване на безплатна финансова помощ „ Подкрепа за развиването на естествени, културни и исторически атракции “ пред Министерството на районното развиване и благоустройството. Проектът е озаглавен „ Подкрепа за развиване на туристически атракции в Община Ловеч “, а една от дейностите е закупуване на атракционно влакче с два вагона. То е основният воин в тази история.

По планирана цена на общината атракционът би трябвало да коства 300 000 лв. без Данък добавена стойност. През юни същата година Управляващият орган (МРРБ) изпраща писмо до общината, с което желае финансова аргументация на единичната цена на влакчето (300 000 лв. без ДДС). В отговор кметът Казанджиев показва, че е направено „ изследване на предлаганите в България сходни услуги и уреди, а заложената цена на влакче с два вагона е на база на сравнителна оферта по авансово заложени критерии “. Проектът е извоюван през 2014 година и 3 398 453.66 лв. евросредства + 399 818.08 от държавния бюджет + 559 909.04 лв. от общинския бюджет, или общо 4 358 180.78 лв. е общата сума, с която общината би трябвало да осъществя „ резистентен туристически артикул “. За влакчето са планувани от европрограмата 299 000 лв., а останалите 60 000 лв. (за ДДС) са от ловешките данъкоплатци.

Целта е атракционно влакче да предлага на жителите и гостите на Ловеч панорамен тур, който включва историческия резерват Вароша, остарялата баня Дели Хамам и крепостта Хисаря. Обявена е публичната поръчка „ Доставка на атракционно влакче – локомотив с два вагона “. В нея в детайли се разказват механически характерности на локомотива и вагоните, които не подхождат на огромна част от записаните условия в подписания контракт за безплатна финансова помощ от Европейски Съюз и фрапантно се разминават с офертата, приложена като аргументация на цената в плановото предложение на общината. Това разкрива в блога си дългогодишният общински консултант Иво Райнов. Явява се единствено един претендент, отговарящ на изискванията на общината възложител – консорциумът „ Еврогеймс “ ДЗЗД, формиран от „ Еврогеймс “ ООД и Едноличен търговец „ 2002 – Константин Димитров “. Одобрен е небрежно и на 3 септември 2014 година е подписан договорът сред общината и консорциума. На 5 ноември същата година влакчето е доставено в Ловеч.

КРАТКИЯТ ЖИВОТ НА ВЛАКЧЕТО

Само няколко месеца по-късно влакчето е бракувано, тъй като „ локомотивът е изменен градивно автомобил, Great Wall Hover, който на 07.07.2015 година се придобива от лизингова компания от единия от участниците в ДЗЗД… при което още в същия ден е с прекъсната регистрация като моторно транспортно средство “, изясни в отговор на наше питане Корнелия Маринова, която е кмет на Ловеч от ноември 2015 година

Защо е било бракувано влакчето? Половин година преди да бъде оповестена публичната поръчка, в края на декември 2013 година, притежателят на компания Едноличен търговец „ 2002 – Константин Димитров “ подписва лизинг за покупка на автомобил марка Great Wall Hover. В края на януари 2014 година компанията го записва като товарен автомобил с бял цвят. След това стартира серия от механически корекции и усъвършенствания. Например скоростта на автомобила е понижена на 25 км/ч, броят на местата от 1+4 е изменен на единствено едно, осъществени са промени в спирачната система и скоростната кутия, както и редица други.

Нанесените промени в техническите параметри на лизинговия автомобил поразяващо тъкмо съответстват с изисканите в описанието на една към момента необявена социална поръчка за атракционно влакче в Ловеч. Автомобилът получава уверение за изменение на структурата тъкмо две седмици преди оповестяването на публичната поръчка и към този момент е подготвен да задоволи техническите условия, които ще бъдат предявени в нея. Редом до локомотива се записват и два вагона с по 24 седящи места с неразбираема цена. Въпреки че е бракувано още на 7 юли 2015 година, ловешкото влакче въпреки всичко потегля из града за малко. Пред закона то се показва като постепенно движещо се моторно средство, т.е. като каруца. Бившият към този момент кмет Казанджиев не пропуща да съобщи, че всичко е законно, само че влакчето ще се движи краткотрайно и не тъкмо по планувания му маршрут. Три месеца по-късно влакчето е спряно дефинитивно от придвижване. Причините са няколко – отвод на КАТ за регистрация (освен като каруца), композицията не може да се движи обратно, не може да взима много от завоите по улиците на града, няма и „ гражданска отговорност “, въпреки общинският съвет на Ловеч да промени наредбата за придвижване, с цел да може атракционното влакче да се движи. То обаче се оказа изцяло неотговарящо на всичко належащо, с цел да бъде туристическо влакче. Приходите на общината за трите му месеца пътешестване са под 3000 лв., на фона на изхарчените 360 000 лв..

КОЙ Е ВИНОВЕН?

На локалните избори в края на 2015 година ловчанлии трансформират избора си, след три мандата ръководство на Минчо Казанджиев, и отпред на града застава Корнелия Маринова. Изготвен е отчет за многочислените несъответствия сред поръчката и доставката. С резолюцията на кмета отчетът е изпратен на Окръжна прокуратура. Образувано е досъдебно произвеждане по случая. Проверка стартира и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ).

„ Досега за същото влакче един път сме платили 35 000 лв. финансова промяна за позволени нередности при провеждането на публичната поръчка. Платили сме и близо 60 000 лв. лично присъединяване при закупуване на влакчето. Сега би трябвало да платим още 307 571.33 лв. и всичко излиза близо 400 000 лв. “, споделя тогава кметът Корнелия Маринова.

Според предварителния отчет от инспекцията на АДФИ, сумата от близо 360 000 лв. за доставката на влакчето e недължимо платена сума. Общината завежда дело против доставчика, защото транспортното средство не дава отговор на условията на Закона за придвижване по пътищата. Съдът отхвърля предявените от Община Ловеч искове и я осъжда да заплати по 8650 лв. и на двете компании в консорциума „ Еврогеймс “ за разходи по делото. Решението е обжалвано пред Апелативен съд – Варна, чието мнение обезсилва решението на първа инстанция и връща делото за ново разглеждане, само че от различен състав на съда. Съдебната сага продължава.

КАЗАНДЖИЕВ ОТИВА НА СЪД

Почти четири години след договорката с негодното влакче прокуратурата повдигна обвиняване за занемареност против някогашния ловешки кмет Минчо Казанджиев. Обвинението твърди, че явилият се единствен претендент не разполагал с атракционно влакче, което да дава отговор на поставените условия, и по тази причина показал преправени документи за техническите параметри и характерности на влакчето, с цел да отговори на заданието на публичната поръчка. Затова и шефът на консорциума „ Еврогеймс “ ДЗЗД е упрекнат в документно закононарушение.

„ Ами то може да се движи, в случай че му създадем на процедура лична инфраструктура. Не може да завива, няма задна скорост, доста е комплицирана работата “, споделя през днешния ден кметът Корнелия Маринова.

В резултат на дейностите, или по-скоро бездействията, на кмета Казанджиев за община Ловеч са настъпили вреди за 359 732.55 лв.. Два правосъдни процеса текат сега по този проблем. Търси се правдивост.

ИЗТОЧНИЦИ

https://goo.gl/5mg4d3

https://goo.gl/TX1iEL

https://goo.gl/eiAG1M

https://goo.gl/DBbSYt

https://goo.gl/2jujJ2

https://goo.gl/BUerD8

Б. ред. - Този текст е от " Черна книга на държавното разхищаване в България 2018 ", която се издава от Фондация за свободата " Фридрих Науман ". Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР