Общината брои над 30 млн. лева за външни услуги Търсят

...
Общината брои над 30 млн. лева за външни услуги Търсят
Коментари Харесай

Частни гардове пазят Пловдив за половин милион

Общината брои над 30 млн. лв. за външни услуги Търсят кой да варди в „ Капана “ за Пловдив 2019 Законът за охранителната активност не касае Община Пловдив Кой кой е в „ Алфа СОТ “ и ЮСИС

Охраната на общинското имущество в Пловдив е доста значима освен за чиновниците на администрацията, само че и за всички жители. Именно по тази причина Пловдив разполага с цяла войска служители на реда, охранители и инспектори, натоварени със задачата да наблюдават за реда и сигурността в обектите, благосъстоятелност на общината. Според изявление на кмета Иван Тотев пред „ Марица “ отпреди няколко месеца близо 400 чиновници са ангажирани в звената Общинска защита, Общинска полиция и Общински инспекторат.

Въпреки това обаче управата на „ Стефан Стамболов “ 1 употребява услугите и на частна охранителна компания, натоварена със задачата да пази значими обекти на територията на града. Това е видно от договорите, подписани през 2017 и 2018 година с

компания „ Алфа СОТ България “.

Те са подписани след оповестяването на социална поръчка с предмет: „ Извършване на физическа защита на обекти на Община Пловдив и звената на общинска прехрана “ и е на стойност 499 990 лв. без Данък добавена стойност.

Процедура за възлагане на социална поръчка посредством директно договаряна е оповестена в средата на 2016 година от тогавашния зам.-кмет по сигурността Георги Маринов. За нея с изключение на „ Алфа СОТ България “ тогава вземат участие столичната „ Секюрити холдинг “ АД и „ Аврора БГ “ от град Раковски.

В последна сметка пловдивската „ Алфа СОТ “ съумява да надделее над другите два претендента със своята оферта. Тя поема уговорката да охранява трите гробищни парка в Пловдив, Четвъртък пазара, постройката на някогашната Белодробна болница, Комплекса за обществени услуги „ Св. Георги “, Младежкия център на Гребната и зала „ Колодрума “.

Същата компания против същата сума

печели и при започване на 2018 година, като към обектите за защита е прибавен и спортният комплекс „ Векта “. Тогава за директно договаряне с общината са поканени „ Хай-тек секюрити “ ЕООД, „ Марина секюрити сикрет груп “ ЕООД и „ Алфа СОТ България “ ООД.

По неофициални данни за изпълняването на поетите задания „ Алфа СОТ България “, която печели, е заделила сериозен запас от близо 60 охранители, които непрекъснато наблюдават за общинската благосъстоятелност на тези места, в това число и посредством сигнално-охранителна техника и видеокамери.

Най-трудоемко се оказва опазването на траурните паркове - „ Централен “, Драгановите гробища в „ Южен “ и най-много този на Рогошко шосе. За тях са планувани както стационарни постове, по този начин и обходни двойки. Гардове признават, че да пазиш гробища е най-слабо желаната активност в техните среди.

Дават се 12-часови наряди,

които са изключително потискащи през нощта, когато би трябвало да сновеш сред гробовете и да преследваш вандали и крадци. А апашите по никакъв начин не са малко. Макар че през последните години набезите им са намалели, въпреки всичко постоянно се постанова да се гонят съмнителни лица в местата за безконечен покой. Посяга се на първо място на разнообразни железни заграждения, фенери, кранове от чешми и всичко, което става за вторични първични материали. Хулигани нападат и монументи и надгробни плочи.

Предполага се, че защитата на останалите общински обекти от листата не е толкоз напрегната. На гардовете там се отваря повече работа само когато се организират общински мероприятия. Често обаче, когато събитията са външни - да вземем за пример

концерти в „ Колодрума “,

уредниците идват със лична защита.

Това не са единствените поръчки, извоювани от „ Алфа СОТ “ за запазване на общинско имущество. Проверка обратно във времето демонстрира, че компанията прави тази активност повече от 10 години, печелейки поръчка след поръчка. Съответно лека-полека набъбва и цената при всеки нов контракт. От сектора изясняват повдигането на цената с това, че през годините пораства минималната работна заплата, а също така се е увеличавал и броят на охраняваните обекти. Така да вземем за пример след построяването му в листата е бил включен Младежкият център, а от 2018-а - и базата на „ Векта “.

В началото на 2019 година евентуално следва стартирането на

нова поръчка с директно договаряне за защита.

Засега единствено може да се допуска, че тя ще бъде на още по-висока стойност, защото е допустимо да е нужна защита и на обекти от самодейността „ Европейска столица на културата ".

Хора от сектора настояват, че тази форма на взаимоотношение сред градската власт и частните гардове е взаимноизгодна. От една страна, на Общината излиза по-евтино да заплаща на външна охранителна компания, защото разноските евентуално ще са по-големи от половин милион, в случай че за същата активност би трябвало да поддържа лична конструкция. От друга страна, частните компании са по-гъвкави освен при реакцията си в сериозни обстановки, само че и при разпределението на ресурсите за защита, тъй че да им излиза сметката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР