Общинарите са разделени по върпоса как трябва да се управлява

...
Общинарите са разделени по върпоса как трябва да се управлява
Коментари Харесай

Ще си върне ли общината "Софийска вода"

Общинарите са разграничени по върпоса по какъв начин би трябвало да се ръководи ВиК бранша в столицата.

© Надежда Чипева Един от най-тежките диспути в новия общински съвет на София се обрисува да бъде този за бъдещето на концесията на ВиК мрежата. Сегашният контракт за " Софийска вода " изтича през 2025 година и най-малко две години по-рано би трябвало да е решено какво ще се прави - дали ще се разгласи нова процедура за избор на концесионер, или пък общината ще си върне контрола върху този бранш.

" От 1999 година насам тази концесия сътвори доста неприятни практики и прецеденти. И макар опитите с спомагателни анекси те да бъдат поправени, смятам, че общината би трябвало да си върне ръководството на този бранш ", съобщи Калоян Паргов и добави, че това може да стане, като се запазят същите експерти, които в миг работят в компанията. По думите му най-важното в този момент е да се ускори контролът над концесионера, тъй че бизнес проектът до 2025 година да бъде изпълнен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според Елен Герджиков обаче концесия не е мръсна дума и всичко зависи от това по какъв начин ще се направи тя. " Да, тази концесия на " Софийска вода " е била направена през 1999 година доста зле, по-късно самата концесия е продадена на друго сдружение. С него водихме тежки договаряния и постигнахме подписването на три анекса, които доста усъвършенстваха изискванията ", изясни той и добави, че би трябвало да се основат такива условия, които да могат да привлекат нужните големи вложения във ВиК мрежата.

Изчисленията сочат, че за изцяло създаване и възобновяване на софийските водопроводи и канали са нужни 2 милиарда лева - все още загубите по мрежата са към 50%, а хиляди семейства нямат канализация. Засега обаче има обезпечени единствено 400 млн. лева по оперативна стратегия " Околна среда ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР