Община Ямбол чества Деня на Съединението с ритуал по издигане

...
Община Ямбол чества Деня на Съединението с ритуал по издигане
Коментари Харесай

Ямбол отбеляза 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Община Ямбол празнува Деня на Съединението с обред по издигане на националното знаме и гала по поднасяне на венци и цветя.

Празникът пред постройката на Община Ямбол стартира в 10:15 часа с маршове, изпълнени от Духовия оркестър при Народно читалище „ Съгласие - 1862 " - Ямбол с началник маестро Васил Шейтанов.

Началото на ритуала по издигане на националното знаме беше обещано с команди от началника на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров и началника на почетния часовой капитан Станимир Димитров в 10:30 часа.

Трибагреникът беше повдигнат под звуците на Химна на Република България „ Мила Родино ", написан тъкмо по отношение на празника - от Цветан Радославов на път за фронта по време на Сръбско-българската война.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите публични лица, военнослужещи и жители с думите: „ Честит празник на Съединението! Днес още веднъж сме тук, с цел да почетем това напълно българско дело и още веднъж да си спомним за нашите герои, създали крачка към сбъдването на националния блян! Съединението на Княжество България и Източна Румелия възвръща справедливостта по отношение на народа и страната ни, без значение от волята на Великите сили, без значение от Берлинския контракт. Без политическо разделяне и със лични сили политици и народ дружно опазиха Отечеството! Малко са тези събития в международната история, при които народите водят своите водачи.
Сто тридесет и шест години по-късно сме длъжни да отбележим приноса на Ямбол в организацията и отбраната на Съединението.
Вярвам, че и през днешния ден ние носим несломимия дух на знайните и незнайни български герои и помним завета, който са ни оставили нашите предшественици!
Сега повече от всеки път имаме потребност да бъдем единни и да се вслушаме в мъдростта на вековете. Да се стремим повече към нещата, които ни сплотяват, а не да се разделяме на думи или каузи. Да пазиме интереса на тези, които са избрали да работим в името на България и да бъдем обединени в положителни общи дела.
Готов ли е обаче през днешния ден всеки да загърби своите персонални ползи, занимания и упования? Само по този начин всеки един от нас може да бъде заслужен правоприемник на смелите ни предшественици. Българският дух е бил непреклонен хиляди години, неотстъпчив е и през днешния ден, макар всички компликации! "

Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, отслужи признателен молебен за святото дело на Съединението - първото значимо събитие в новата българска история.

В 10:50 часа празничното шествие мина по ямболските улици под звуците на маршовете на Духовия оркестър до Паметника на починалите за националното ни избавление (до хотел „ Тунджа " ), където в 11:00 часа стартира церемонията по поднасяне на венци и цветя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР