Община Видин възстанови в първоначалния му вид турския барутен склад,

...
Община Видин възстанови в първоначалния му вид турския барутен склад,
Коментари Харесай

Община Видин възстанови турския барутен склад

Община Видин възвърне в първичния му тип турския барутен склад, който се намира в непосредствена непосредственост до крепостта „ Баба Вида “ в Крайдунавския парк. 
Това е единственият вкопан в земята барутен склад на територията на страната ни, който е възобновен. Кметът Огнян Ценков през днешния ден посети обекта и удостовери, че управлението на Общината извършва желанието си да облагороди малко по малко тази зона, където е ситуирана огромна част от културно-историческите забележителности в град Видин и други любопитни за туристите обекти.
„ Преди две години с европейски средства извършихме ремонт и цялостна реституция на турския склад и го превърнахме в един прелестен Епиграфски център – Археологически музей на закрито с необятен публичен достъп. На 20 май получихме решение от Министерството на районното развиване и благоустройството, по отношение на кандидатстването ни предходната година по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, предпочитана ос 6 – „ Регионален туризъм “ за одобрение на плана за възобновяване на Видинската Синагога. Безвъзмездното финансиране ще бъде в размер на 8 275 000 лева и още 1 500 000 лева от фонда-посредник, с цел да възстановим в цялото й величие тази знакова постройка като културен център „ Жул Паскин “. Използвам опцията още един път да благодаря на Правителството за това, че поддържа за следващ път Община Видин и обезпечи европейско финансиране, на Организацията на евреите в България „ Шалом “ и районното й съдружие във Видин за благородния жест да дарят Синагогата и в този момент ние сме на старта да вдъхнем нов живот на тази невероятна постройка “, сподели Ценков. Кметът разясни, че турският барутен склад е възобновен със средства от общинския бюджет в размер на 16 000 лева, като ремонтните действия са осъществени от компания „ Универсал Ж “ с шеф Жоро Василев.
Фионера Филипова, шеф на Регионалния исторически музей, съобщи, че уреди като барутния склад са малко известни в българската историография. Те са свързани с името на султан Баязид II, който ръководи сред 1481-1512 година, когато Османската империя стартира сама да създава барут. В началото в складовете се е правел барут, а след това се е съхранявал, дружно с боеприпаси и оръжие. Барутният склад няма статут на монумент на културата и няма безапелационни данни от кой интервал датира. Друг възобновен барутен склад със същите размери се намира в гр. Ардино, само че той не е вкопан в земята.
Възстановяването на барутния погреб във Видин е направено напълно в достоверния му тип - покривът е от пръст и затревен. „ Тъй като помещението е влажно и вкопано в земята, в него не биха могли през днешния ден да бъдат изложени движими културни полезности. Целта беше да облагородим този регион, тъй като барутниците са се намирали в отбранителната зона на „ Баба Вида “, разяснява Филипова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР