Община Велико Търново организира поредица от публични лекции за съвременните

...
Община Велико Търново организира поредица от публични лекции за съвременните
Коментари Харесай

Съвременните тенденции в архитектурата и градоустройството ще дискутират във Велико Търново

Община Велико Търново провежда поредност от обществени лекции за актуалните трендове в архитектурата и оформлението на градски пространства, която ще се организира на 7 и 8 юни 2019 година в Голямата зала на общината. Целта на уредниците е да насочат публичното внимание към устойчивото развиване на град Велико Търново и основаването на нов градски център в региона на Старото военно учебно заведение, както и към конкурсния метод за решаването на градоустройствени въпроси с огромна социална значителност – оповестиха от пресцентъра на общината.
На 7 юни (петък) от 17,30 ч. ще се състои лекция на тематика „ Безкомпромисното отношение към архитектурния подробност “ на арх. Велислав Доцин от „ Имидж Бюро “ - София. Архитектурното студио включва млади експерти, обединени от желанието си да вземат решение актуалните проблеми на градската среда. Екипът взе участие в редица архитектурни надпревари - състезанията за нов градски център във Велико Търново, нова библиотека и за градско обзавеждане в морската градина във Варна, нова детска градина в столичния кв. Горна Баня, нов корпус на Медицинския университет в София и други
На 8 юни (събота) от 16,00 ч., по тематиката за интердисциплинираността в архитектурата ще приказва арх. Мая Шопова - учител в дизайнерския факултет „ Архитектура и урбанизъм ” при Масачузетския университет по технологии (MIT). Тя води лекции на класове, в които се обменят познания и умения в областта на архитектурата, изкуствата, урбанизма, осведомителните технологии, маркетинга и други.
Следващата лекция по тематиката за сериозното мислене в архитектурата е на италианския проектант Диего Терна. Той е съосновател на архитектурно студио „ Куинзи Терна Аркитектуре ”. Участва в необятен набор от планове, издателски материали, рецензия и дидактика в областта на архитектурата, урбанизма и изследователската активност. Резултатите на студиото са награждавани в интернационалните състезания, а отчетите от изследванията са оповестени в книги и списания.
В обществените полемики ще вземат участие и Мария Мишинева и архитекти от „ Стивън Джордж Интернешънъл ” (SGI) - водеща архитектурна компания в Централна и Източна Европа. Те създават новаторски планове в разнообразни браншове, получили влиятелни интернационалните награди и самопризнания.
Досега бяха изнесени лекции на арх. Андреа Д’Антраси (Италия) - член на конкурсното жури, и арх. Клаудио Нарди (Италия) - създател на плана, класиран преди всичко. От представянето на арх. Нарди стана ясно, че Експоцентърът ще удовлетвори естетически потребности от красиви гледки, културни потребности за срещи, търговия и места за паркиране.

Снимка: Мястото за създаване на новият Експоцентър
От общинския пресцентър напомнят, че разработките на арх. Диего Терна, Мая Шопова, „ Имидж Бюро “ и SGI са измежду осемте отличени на Международния архитектурен конкурс „ Ново сърце за Стария град “, извършен през 2018 година Конкурсът беше в две елементи – архитектурна (идеен план за постройка на експозиционен център) и урбанистична (концепция за възобновяване на територията на Старото военно учебно заведение, в която ще бъде ситуирана постройката на експозиционния център). Участваха над 60 разработки от 15 страни.

Предстои правенето на механически капиталов план за постройката на експозиционния център след процедура по договаряне с арх. Клаудио Нарди. За устройството и развиването на цялата територия на бъдещия нов градски център ще бъде открита социална полемика, учредена на концепциите, препоръчани от участниците в състезанието.

Очакваме обществените лекции и публичното разискване да дадат отговори на следните въпроси:   Колко е застроената повърхност от терена на Старото военно учебно заведение?, Как е изчислена зелената повърхност, възлизаща на 60 % в класирания преди всичко план - естествената зеленина в близките региони от долината на Янтра включена ли е в изчисленията?,  Каква е прогнозната стойност на плана?, За какъв брой време може да се осъществя?, Има ли паркоустройствен план и план за озеленяването на постройките?, От какви материали ще бъдат построени пътищата?, Кои целеви групи ще обслужва Експозиционният център?, Какво предлага планът за нов градски център за ръководството на земя и екология, здраве и тонус, превоз, сила (енергоспестяване и потребление на различни енергийни източници), водни потоци, материали, отпадъчни артикули и замърсяване, на терена на Старото военно учебно заведение?, Ще бъде ли приложена концепцията за „ зелено строителство ”, което ще рече здания, които са проектирани, издигнати, ръководени и употребявани по този начин, че да имат позитивен резултат за човешкото здраве и продуктивност, и намаляването на здравните разноски, и оптималното понижаване на въздействието им върху околната среда?
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР