Община Велико Търново може да стане първата, която откликва на

...
Община Велико Търново може да стане първата, която откликва на
Коментари Харесай

Търново първо откликва на призива да се вдигат данъци

Община Велико Търново може да стане първата, която откликва на апела на финансовия министър Владислав Горанов да се подвигат локалните налози. Там възнамеряват да отпадне 10-процентната отстъпка, която употребяват жителите при цялостно издължаване на такса боклук до 30 април. Тази отстъпка е въведена преди 12 години, съобщи в събота Българска национална телевизия. За предходните години има дефицит на приходи от такса битови боклуци, което прави невероятно да бъдат покрити всички разноски по сметосъбирането, се показва в претекстовете на локалната администрация. В остарялата столица трети следващ мандат, още на първи тур, получи Даниел Панов (ГЕРБ).

Местните налози в България са извънредно ниски, както и данъчните оценки. Няма по какъв начин с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата, сподели в петък пред Нова тв Владислав Горанов. Местната инфраструктура би трябвало да се финансира от имуществените налози. Държавата не възнамерява да трансферира спомагателни средства към бюджетите на общините, а в случай че те имат финансови компликации, да покачват налозите. „ Няма по какъв начин да има виенска инфраструктура с пернишки налози ", сподели министърът. Той не отговори изрично на въпрос дали новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат нарастване. „ Градоначалниците би трябвало да преценяват каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски налозите и таксите, да бъдат по този начин общителни да не се обръщат към държавното управление ”, добави Горанов. Според него сходни " приятни за ухото истории " объркват жителите и ги оставят с чувството, че има безвъзмездни неща.

Очакванията за понижаване на налози и увеличение на капиталова стратегия не могат да кореспондират едно с друго, отбрани индиректно министъра ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Тя разяснява пред БНР в неделя обещанията на някои от претендентите за кметове, които са били и от ГЕРБ.

„ Всички кметове желаят от централната власт да получат помощ за капиталовата си стратегия, без да поемат отговорността за събираемостта на личните си доходи. Едновременно с това още веднъж породи концепцията да се преотстъпи част от централния налог върху общия приход на съответните общини, които с този налог биха подкрепили своите политики, т.е. още веднъж да се гледа към приходите в централния бюджет, без всеки един от тях да даде действителна оценка на приходите си в локалния бюджет “, сподели тя.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР