Община Варна ще трябва да върне сумата от близо 250

...
Община Варна ще трябва да върне сумата от близо 250
Коментари Харесай

Община Варна връща пари заради несвършена работа по „Интегриран градски транспорт“

Община Варна ще би трябвало да върне сумата от близо 250 хиляди лв. поради неизпълнени действия по плана „ Интегриран градски превоз “ , финансиран с безплатни европейски средства през миналите години. Това излиза наяве от решение на Административния съд, с което се отхвърля жалбата на локалната администрация против наложената й глоба, научи Moreto.net.

С писмо от февруари 2020 година ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “, от която идват средствата, осведоми Община Варна, че има регистриран сигнал за неправда по отношение на нарушаване при осъществяване на договорните отговорности. Посочено е, че при инспекция от 2018-та за осъществяването на договора е формиран констативен протокол с отправени към бенефициента Община Варна 21 рекомендации. По-късно следва нова инспекция.

Местната администрация обаче обаче оспорва всички констатации. Позовава се на осъществена ревизия през 2017 година от Дирекция „ Защита на финансовите ползи на Европейския съюз “, при която не са открити никакви нередности, засягащи финансовите ползи на Европейски Съюз. Твърди се, че по време на инспекцията всички съставни елементи на системата за интегриран градски превоз са функциониращи .

В хода на производството са установени нередности по 5 контракта по плана . Те са открити след направени две инспекции от Управляващия орган по Оперативната стратегия, осигуряваща средствата и една от съда, посредством съдебно-техническа експертиза (СТЕ) от две движимости лица.

Доказателствата в съда сочат, „ че не е обезпечена линия, обслужваща BRT коридора , и надлежно няма рейсове, които обслужвайки тази линия, да могат да получават преимущество. Посочено е, че не са били предоставени на движимостите лица данни за сформиране и въвеждане в деяние на обновена транспортна скица.

Констатирано е, че постройката на крайната спирка под Аспаруховия мост е построена с предопределение да се употребява от диспечерите и водачите на рейсовете на крайните спирки на автобусните линии, само че същата не се употребява по предопределение. Посочено е, че на спирка „ Тих труд “ /За Владиславово/ има сложени детайли от звукова сигнализация за незрящи хора. Монтираната звукова сигнализация за незрящи хора по автобусните спирки не действа . “ Монтираните 30 рампи за инвалидни колички в рейсовете не действат.

Вещите лица сочат, че системата за обезпечаване на преимущество на транспортните средства на МГОТ на всички светлинно-регулирани кръстовища по бързия кулоар не е функционирала по време на инспекциите през 2018-та и 2019-та.

В правосъдно съвещание от началото на юли тази година движимостите лица са дали отговор, че не са показани документи по осъществяването на договорите, а в допълнение показаните от жалбоподателя документи, не са относими по осъществяването им.

Приемно-предавателни протоколи по осъществяване на контракта не са показани , а единствено документи по отношение на направената социална поръчка, които са били подадени от участниците. На процедура последните нямат общо с осъществяването на плана, не включват КСС, какво би трябвало да се достави, по кое време е доставено, кой го е инсталирал, кой го е приел и извършил. Посочено е, че тези документи ги няма , декларират движимостите лица.

Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 14-дневен период.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР