Община Варна непрекъснато се стреми да разширява спектъра от социални

...
Община Варна непрекъснато се стреми да разширява спектъра от социални
Коментари Харесай

Таня Василева: Догодина във Варна стартираме нови услуги за хората с увреждания

 Община Варна непрестанно се стреми да уголемява спектъра от обществени услуги. Благодарение на европейската взаимност и със средства от локалния бюджет през последните години бяха осъществени редица планове, само че още следващата година ще проработят и нови. Това разяснява Таня Василева, която оглавява общинската дирекция " Социални действия " и е претендент от гражданската квота в листата за общински съветници на ГЕРБ.

Само след няколко месеца ще започва осъществяването на плана за патронажна грижа за 495 души, който подрежда Варна преди всичко в страната по брой евентуални консуматори. " С него ще помогнем на възрастни хора над 65 години, които са мъчно преносими и не могат да се обслужват сами, както и на лица с увреждания и техните фамилии. Ще им осигурим почасови социално-здравни услуги, сложни грижи в дома, психическа поддръжка, тъй че да се усъвършенства качеството им на живот ", разясни претендентът за общински консултант от ГЕРБ.

Таня Василева добави, че през 2020 година ще отвори порти и нов център за лица с увреждания, в това число и голям брой увреждания. Това е новаторски модел на обществена услуга, като задачата е да се обезпечи съответна грижа освен на хората в потребност. " Желанието ни е да облекчим всекидневието и на техните фамилии, които да могат да водят по-спокоен и пълностоен живот ", посочи тя.

До година-две ще бъдат разкрити също два центъра за хора с деменция. Единият ще е в кв. " Владиславово “, а другият, който ще предлага дневна грижа, ще се обитава в тогавашния СУПЦ " Д-р А. Железкова “. " С разкриването на центровете по Оперативна програма " Региони в напредък “ ще осигурим за хората с деменция грижи, каквито до момента липсваха в града ни “, добави претендентът за общински консултант.

На територията на общината се дават 59  обществени услуги, като 27 от тях са за деца. Държавно делегирана активност са 36 услуги, а тези с локално финансиране – 23, което слага морската столица на челните места в страната.

" Във Варна общественият бранш се развива стабилно и ослепителен образец за това е разкриването на нови услуги като спешния център за деца и център за обществена рехабилитация и интеграция за деца с психологични разстройства. Открихме също дневен център за възрастни хора с увреждания и център за интеграция на хора, напуснали пандизите. През мандат 2015-2019 беше повишен двойно потенциалът на приюта за краткотрайно настаняване на бездомни и обществено слаби от 50 на 100 души, а напълно скоро ръководещият орган на Оперативна програма " Региони в напредък " утвърди за финансиране предлагането за ремонт на спешния център за деца и приюта за краткотрайно настаняване на бездомни и обществено слаби лица, с което да осигурим по-добра среда ", сподели Таня Василева.

Тя добави, че Община Варна е една дребното в страната, която дава еднократни обществени помощи. Всяка година от градската хазна се отпускат към 100 000 лева на нуждаещи се хора за покриване на техни случайно зародили витални, просветителни и комунално-битови потребности.

Василева посочи, че резултатите от работата на екипа на досегашния кмет и претендент за нов мандат Иван Портних са забележими за всички. " Горди сме, че достиженията на Варна се взимат под внимание при правенето на измененията в националното законодателство. Наред с това сътрудници от други обитаеми места непрестанно търсят нашия опит и експертиза, което е висока оценка за работата ни ", акцентира Василева.

Амбицията е през идващите години да бъде построена цялостна мрежа от обществени услуги, с които да се отговори на потребностите на хората в потребност. Във фокуса на общинската политика ще бъде също повишение качеството на съществуващите обществени услуги в сходство с европейските стандарти и обезпечаване на еднакъв достъп до услуги за всички уязвими, живеещи на територията на общината. " Имаме солидна основа, върху която да стъпим. Имаме и волята да надградим постигнатото, с цел да остане Варна измежду водачите в обществената сфера ", сподели в умозаключение Таня Василева - претендент от листата на ГЕРБ за общински съветници, която е с номер 43 в бюлетината.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР