Община Варна и знакови събития и културни организации в морската

...
Община Варна и знакови събития и културни организации в морската
Коментари Харесай

Община Варна и Международният музикален фестивал „Варненско лято“ с отличия за достъп до култура

Община Варна и знакови събития и културни организации в морската столица станаха носители на букет награди „ Про просвета “, които бяха връчени на публична гала по време на извършената на 11 и 12 август в града 7. Национална конференция „ Достъп на младежите до просвета: Ролята на фестивалите по изкуства ”. Организаторите от Българската асоциация на работодателите в региона на културата (БАРОК) и Граждански институт присъждат годишните награди „ Про Култура “ за принос към разширението на достъпа на младежите до просвета.

Близо 60 представители на държавни органи, общини, държавни и общински културни институти, цивилен и културни организации, учебни заведения и детски градини разискаха провокациите пред фестивалите по изкуства за разширението на достъпа на младежите до просвета. Основната цел на Националната конференция е да отвори пространство за национално виновен спор сред всички участници в региона на културата и младежите за основаване на удобна, насърчаваща и подкрепяща приобщаването на младежите към културата в България среда. Десетки варненци и посетители на града демонстрираха интерес към церемонията по награждаване на националните награди „ Про Култура 2019 ”.

Наградите „ Достъп до просвета “ за 2019 година се дават за принос за разширението на достъпа на младежите към културата в девет категории – „ Държавен културен институт ”, „ Общински културен институт ”, „ Културна организация ”, „ Община ”, „ Детска градина ”, „ Училище ”, „ Гражданска организация ”, „ Медии ” и „ Фестивали ”.

Специална премия за принос за разширението на достъпа до младежите до просвета беше връчена на Община Варна. Наградата одобри Десислава Георгиева, шеф на отдел „ Фестивали и планове “ в Дирекция просвета на Общината. Награда „ Про Култура ” за повсеместен принос за разширението на достъпа на младежите до просвета получи Румяна Петрова за плана „ Музикалните приказки на Госпожа Виола “ в границите на „ Варненско лято за деца “ – известната съпътстваща стратегия на огромния Международен музикален фестивал „ Варненско лято “, която се осъществя в партньорство с Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов “ - Варна.

В категорията „ Медия “ за цялостната си активност в отразяването и медийната поддръжка на редица събития, ориентирани към разширението на младежите до просвета бяха отличени две варненски медии - Регионален ефирен център – Варна и БНР - Радио Варна.

В категорията „ Фестивал “ оценки получиха Международният кинофестивал „ Карантината “ – Варна, премиран и като кино фестивал, и като събитие в региона на цифровите изкуства и технологии, а също и Европейският юношески музикален фестивал „ Силата на песента “, провеждан в СОК Камчия.

В категорията „ Културна организация “ беше отличена Фондация „ Международен балетен конкурс “ – Варна за Деветнадесетата национална среща на млади балетни реализатори „ Анастас Петров “.

Доц. доктор Момчил Георгиев, общоприет секретар на Българската асоциация на работодателите в региона на културата, приветства отличените и им пожела още триумфи, като акцентира, че задачата на премиите е да се подтиква общественото приобщаване, равенството и дейното присъединяване на младежите в културните процеси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР