Община Варна е изпратила покана до три компании за изпълнение

...
Община Варна е изпратила покана до три компании за изпълнение
Коментари Харесай

Никой не проявил интерес към търг на община Варна за оборудване на ново рибарско пристанище

Община Варна е изпратила покана до три компании за осъществяване на социална поръчка по Договаряне без авансово съобщение за пазаруване на машини, понтони и пожарогасители за бъдещото рибарско пристанище в кв. Аспарухово. Това демонстрира информация, оповестена в регистъра на публичните поръчки в средата на предишния месец. Трите сдружения - " Баш майстора ", " Цикония " и " Космос Шипинг " са поканени, откакто по оповестената преди година търг със същия предмет на активност не се е явил нито един участник, написа в новото съобщение за възлагане на публичната поръчка.

По първата обособена позиция, за която е разгласен търгът би трябвало да бъдат доставени принадлежности и машини, с планирана стойност до 46 хил лева без Данък добавена стойност. За реализатор на тази позиция е поканено сдружението " Баш майстора ". Втората е за пазаруване на понтони и е с планирана стойност малко над 524 хиляди лева без Данък добавена стойност. Те би трябвало да бъдат доставени от " Космос Шипинг ". Третото сдружение - " Цикония " би трябвало да обезпечи пожарогасители и друга противопожарна техника за към 1600 лева без Данък добавена стойност.

Проектът за строителство на рибарско пристанище в местността Карантината във варненския кв. " Аспарухово " е

на стойност близо 17 млн. лева

Над 8 млн. лева от тях са безплатна финансова помощ по Програмата за морско дело и риболовство, а към 300 хиляди лева - лично финансиране от локалния бюджет. Всички останали пари за реализацията на плана би трябвало да бъдат обезпечени посредством вдишване на дълг.

В края на февруари т.г. обаче Комисията за защита на конкуренцията анулира избора на сдружението по закона за отговорностите и договорите " Партньори-Варна " като реализатор на плана за строителство на пристанището. Решението беше взето в отговор на тъжба, подадена от класираното на второ място " Аквилея " ДЗЗД.

Конкурсът за възлагане на публичната поръчка за строителството на пристанището беше разгласен през септември м.г. и в него бяха класирани общо четири сдружения. Освен към този момент упоменатите две участници бяха също и фирмите " Ергопланекс " и " Космос шипинг ", която в този момент е поканена като снабдител на понтони за пристанището.

Според отразеното в жалбата на сдружението по Закона за отговорностите и налозите " Аквилея ", офертата, техническото и ценовото предложение, показани за присъединяване в състезанието от " Партньори-Варна " ДЗЗД,

не дават отговор на условията,

отразени в обявлението за образуване на състезанието за възлагане на публичната поръчка. Освен това съгласно жалбоподателите офертата, класирана преди всичко, не е била оценена съгласно оповестената методика.

Община Варна е оспорила жалбата и е поискала допускане за авансово осъществяване на публичната поръчка, като посоченият претекст е, че по този метод би трябвало да бъдат предпазени " изключително значими публични ползи ". В документите по оспорването е посочено също, че финансирането на плана за строителството на рибарското пристанище е безплатно предоставено по стратегия на Европейския съюз и всяко закъснение на работата по осъществяването му може да осуети отпущането на средствата. Въпреки това обаче

настояването на община Варна не е задоволено.

Около плана за строителство на рибарското пристанище в кв. " Аспарухово " имаше и други пречки. Още през август м.г. следствие на " Дневник " сподели, че към този момент някогашният министър на районното развиване и благоустройството Николай Нанков е разрешил

пристанището да бъде издигнато върху морски плаж.

Според неправителствената организация " Камара на геодезистите в България " Нанков е подписал заповед, с която е дал дълготраен градоустройствен статут на плажа, който съгласно конституцията е изключителна държавна благосъстоятелност. Така строителството върху плажа стана допустимо, като избраните за това параметри са компактност от 80%, единствено 2% минимална озеленена повърхност и височина на постройките 25 м.

Справка в Специализираната кадастрална карта на обектите, контролирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, фактически демонстрира, че теренът, на който Нанков е разрешил строителството на 25-метрови здания, е маркиран като " морски плаж ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР