Община Тунджа“ и село Бояджик почетоха славните събития преди 147

...
Община Тунджа“ и село Бояджик почетоха славните събития преди 147
Коментари Харесай

Община „Тунджа“ почете 147-та годишнина от Бояджишкия бунт

Община „ Тунджа “ и село Бояджик уважиха славните събития преди 147 години и паметта на починалите в зверското кръвопролитие. Въпреки дъждовното време, на 17 май паметникът „ Априлец “ още веднъж събра поданици на селото, управлението на общината и общински съветници, с цел да си напомнят времената на мъжество и жар, наредили Бояджик в историческата съкровищница на България. „ Тук на това място вървим безшумно, както се влиза в храм “, сподели в словото си кметът Елена Маджарова и напомни, че героичните страници на историята не могат да бъдат изменени и пренаписани, пътят на страданието и саможертвата не може да бъде заличен, а паметта ни не може да бъде отнета. „ Нека постоянно помним този урок за религия, чест и благодарност, този урок, написан с кръв, която в никакъв случай няма да попие в земята, тъй като тупти в сърцата на същинските българи, на техните потомци “, сподели още кметът на с. Бояджик.

Честването почетоха кметът на Община „ Тунджа “ Георги Георгиев, ръководителят на Общински съвет „ Тунджа “ Нели Славова, зам.-кметовете Димитър Димитров и Светозар Грозев, секретарят Галина Иванова, общински съветници и м-р Боряна Виткова, зам.- шеф на Военното окръжие - Ямбол.

С едноминутно безмълвие и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на жертвите.

Има нещо доста символно в дата 17 май 1876 година – в Батак са избити хиляди, Бояджик също дава стотици свидни жертви в зверското кръвопролитие, 17 май е и датата, на която Българската православна черква уважава паметта на Светите Баташки мъченици, канонизирани през 2011 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР