Община Тетевен стана конкретен бенефициент по Оперативна програма Развитие на

...
Община Тетевен стана конкретен бенефициент по Оперативна програма Развитие на
Коментари Харесай

Още един одобрен проект за възрастни хора и лица с увреждания стартира в Тетевен

Община Тетевен стана съответен бенефициент по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, предпочитана ос 2 „ Намаляване на бедността и поощряване на общественото включване “ – план „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания “. Общата стойност на плана е 186 346,40 лева
През януари месец 2019 година ОбС-Тетевен одобри предложение от доктор Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен, за кандидатстване по процедура посредством непосредствено даване на безплатна финансова помощ към Министерство на труда и обществената политика. Още тогава доктор Бояджиева показа, че задачата е да се построи модел напатронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания, които да дават интегрирани, здравни и обществени услуги в домовете на хората и че това е доста добра опция за Тетевен.
На 19.06.2019 година Кметът на Община Тетевен подписа контракта с Министерство на труда и обществената политика за безплатна финансова помощ, което даде старт на дейностите по плана.
Основните действия са даване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещите се лица с увреждания и възрастни хора, даване на психическа поддръжка, консултиране, ще се организират образования и супервизии на личния състав. Ще бъде закупено и транспортно средство за осъществяване на мобилната здравно-социална услуга.
Целевите групи, които попадат в обсега на услугата „ Патронажна грижа “ са лица на възраст над 65 години, които са с лимитирани благоприятни условия или в неспособност за самообслужване; лица с годно експертно решение на ТЕЛК; лица с хронични болести, нуждаещи се от дълготрайно наблюдаване и здравни грижи; лица след оперативна намеса и след хоспитализация, нуждаещи се от краткосрочно наблюдаване и здравни грижи. Капацитетът на услугата е не по-малко от 60 консуматори от община Тетевен.
С осъществяването на този план, като се изключи че ще бъде обърнато по-голямо внимание на възрастните хора и лицата с увреждания,но и ще бъдат разкрити нови работни места на територията на общината.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР