Община Стара Загора застава зад кампанията на клуба на любителите

...
Община Стара Загора застава зад кампанията на клуба на любителите
Коментари Харесай

Тече кампания за възстановяване на планетариума в Стара Загора

Община Стара Загора застава зад акцията на клуба на феновете астрономи в „ Гемма “ за събиране на средства за възобновяване на планетариума в града . Това   разгласи заместник-кметът Иванка Сотирова пред Радио Стара Загора. Община Стара Загора е търсила разнообразни благоприятни условия за кандидатстване с планове, само че такива до момента не е имало.
Изгорелият през 1994 година обект към Народната астрономическа обсерватория (НАО) „ Юрий Гагарин “ в града на липите десетилетия беше място, на което възпитаници и фенове астрономи можеха да следят звездното небе и да се вършат научни проучвания. Акцията беше оповестена преди дни и към този момент е събрала близо 3 хиляди лв.. Необходимите средства за възобновяване на планетариума са сред 120 и 140 хиляди лв. съгласно доцент Алексей Стоев, шеф на обсерваторията в Стара Загора. Те ще се употребяват за закупуване на нов апарат, посредством който още веднъж ще може да се прожектира звездното небе в залата на планетариума. В акцията ще се включат и неправителствени организации, както и известни български учени, работещи в чужбина, само че членуващи в клуб " Гемма ".
Обсерваторията в Стара Загора е открита на 26 февруари 1961 година. От самото си учредяване в нея се се организират курсове за астрономи фенове, на които те получават теоретична подготовка на наблюдаващи на небесни обекти и феномени. От 1978 до 1994 година действа звездната зала към обсерваторията, която е оборудвана с апарат планетариум за проява на звездното небе. Намира се в постройката на сегашната Гимназия с преподаване на непознати езици " Ромен Ролан ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР