Община Стара Загора организира общоградско възпоменание на загиналите мирни жители

Община Стара Загора организира общоградско възпоменание на загиналите мирни жители ...

Почетоха паметта на жертвите от Старозагорското клане.


Община Стара Загора организира общоградско възпоменание на загиналите мирни жители от града и района, при опожаряването на Стара Загора и старозагорското клане през 1877 г. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

На 19 юли 2019 г. отбелязваме Деня на възпоменание на жертвите-православни християни.Старозагорци се събраха днес в 17.00 часа в църквата „Света Троица”, където Старозагорският митрополит Киприан и свещеници отслужиха вечерна служба.

След това тръгна литийно шествие до Мавзолей–костница „19 юлий 1877”.Там бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите при опожаряването на града старозагорци.

Венци бяха поднесени от Община Стара Загора, Общински съвет Стара Загора и Областен управител на област Стара Загора, цветя поднесоха и много граждани.По време на драматичните събития в града и района са избити над 14 хиляди българи, повече от 1000 местни жители умират от глад и гонения, отвлечени са над 10 хиляди млади жени, момчета и момичета.

Само в църквата „Св. Троица“ са изклани близо 3000 души.

През 2019 г. се навършват 142 години от боевете за защитата на града по време на Руско-турската освободителна война. Община Стара Загора ще отбележи годишнината със специална програма.

Източник: novini.bg