Община Севлиево е първата община в България, която се ангажира

...
Община Севлиево е първата община в България, която се ангажира
Коментари Харесай

Община Севлиево обучи всички деца да спасяват близките си при инсулт

Община Севлиево е първата община в България, която се ангажира и подкрепя реализирането на Здравната стратегия за реакция при инсулт „ БЪРЗИ ГЕРОИ 112 “ във всички детски градини и общински учебни заведения, оповестиха от там.

Децата на възраст от 6 до 9 година бяха подготвени по какъв начин да разпознават признаците на инсулт и да работят при положение на неотложност. Програмата разчита на детския възторг за учене и шерване на животоспасяващи познания вътре в фамилията. С поддръжката на общината 600 комплекта и пособия бяха предоставени на децата.

Всички шефове и преподаватели също бяха ангажирани с идеята и работиха с голям възторг, с цел да обучат възпитаниците си в границите на програмата, основана от Световната организация по инсулт, с поддръжката на самодейност Аngels и фондация „ Сърце до сърце за България “. Значимостта на самодейността е изключително огромна, тъй като европейската статистика сочи, България е преди всичко като страна, в която инсултът е най-често срещаната причина за загуба на близки хора.

Целта на програмата е да бъде образовано цялото семейство за главните признаци на инсулт и по какъв начин да работи всеки от членовете му при положение на незабавна потребност. А съгласно специалистите най-въздействащият и сигурен метод за предаване на знанието вътре в фамилията е посредством децата. Доказано е, че когато децата учат за здравословен метод на живот, те сполучливо трансферират знанията си и могат да повлияят на метода на живот на своите близки. Едно дете действително може да показа познание и да образова 6 възрастни (майка, баща и четирима баби и дядовци). Ето за какво децата бяха подготвени по какъв начин да разпознават главните признаци на инсулт и получиха „ мисията” да предадат знанието си вътре в фамилията си. А това действително избавя човешки живот!

Така, посредством образованието на 600 деца, които участваха в програмата „ БЪРЗИ ГЕРОИ 112 “ на територията на община Севлиево към този миг действително са подготвени над 3600 души (всички родители, баби и дядовци), плюс фамилните другари, учители и съседи. Семействата на децата – участници в програмата към този момент знаят по какъв начин безпогрешно да разпознават 3-те признака на инсулт и какви ограничения и дейности да подхващат в случай че някой от техните близки пострада.

Инсултът е лечим, само че би трябвало да се реагира бързо – в случай че в границите на 3 часа бъде подхваната здравна намеса, възможностите да няма последствия от него са над 90%, напомнят експертите.

Подкрепата и ангажираността на всеки един член на обществото ни за смяна на здравната просвета и поощряване на здравното обучение от ранна детска възраст в учебно заведение ще бъде от изгода освен за самите деца, само че и за техните фамилии, връстници и цялото общество, показват от Община Севлиево.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР