Община Септември е малка, за нея рядко чуваме. Но там

...
Община Септември е малка, за нея рядко чуваме. Но там
Коментари Харесай


Община Септември е малка, за нея рядко чуваме. Но там се случват любопитни неща. Наприме

Община Септември е дребна, за нея рядко чуваме. Но там се случват любопитни неща. Например близка на кмета да купи на ниска цена едно парче земя, след което да го продаде на общината 115 пъти по-скъпо. В резултат да завоюва сериозна сума пари, която се написа на сметката на данъкоплатците.

Община Септември е в област Пазарджик. Има два града и 13 села, в нея живеят към 25 000 души. На локални избори през 2015 година Септември си избира от първи тур за кмет Марин Рачев с впечатляващ за историята на общината резултат. По-малко от две години по-късно – на 9 юли 2017 година, непредвиден и импровизиран митинг против кмета блокира пътя Пазарджик–Велинград. Над 100 души блокират пешеходните пътеки в село Варвара и по този начин стопират придвижването към известния спа курорт.

Ден по-рано 120 души в селото са учредили Инициативен комитет „ Да спасим Община Септември “, който събира информация за нередности там. Кметът не им обръща внимание. Диалог няма и протестиращите стартират да оповестяват скандални данни за дейностите му.

ИСТОРИЯТА ЗА „ ЗЛАТНАТА НИВА “

Никой в община Септември не подозира за съществуването на „ златната равнища ”. Тя е от 10 дка и до неотдавна е била съставка от близо 100-декаров аграрен парцел. Разпрострял се в непрестижната околност на село Варвара – Бунара, с неплодородна почва, без поливни условия и с разумно ниски цени.

В края на месец май 2015 година обаче пазарджишката компания „ Лео Газ 80 “ ЕООД, със притежател Екатерина Коларова, купува близо 100-те декара на Бунара, демонстрира нотариалният акт за осъществената договорка. Така аграрен парцел с № 387003 под категория „ различен селскостопански терен “ е закупен за 12 250 лв.. Сумата разграничена на точната повърхност демонстрира цената на декар – 128 лв.!

Година по-късно „ Лео Газ 80 “ обособява единствено 10 декара от парцела и стартира смяна на статута на по-малкото парче земя от „ различен селскостопански терен “ на „ различен индустриален терен “. През март 2017 година „ Лео Газ 80 “ продава 10-те декара за 147 500 лв. без Данък добавена стойност. Един декар от „ златната равнища “ нараства от 128 лв. на 14 700 лв.. Поскъпването е над тъкмо 115 пъти, а компанията печели сериозна сума. Парите са обилно платени от община Септември с подписа на кмета Рачев. Целта за закупуването: „ създаване на апаратура за компостиране на боклуци “ по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 “.

ЧИЯ Е ФИРМАТА?

Протестиращите показват роднинския кръг на кмета, а данните от комерсиалния указател демонстрират, че преди продажбата компанията е трансферирана от Екатерина Коларова на Владимира Бояджийска. Хората в Септември я познават като братовчедка на брачната половинка на кмета.

Инициативният комитет изготвя и информация от уеб страницата на Агенцията за публични поръчки, която демонстрира, че от 2016 година насам в община Септември са извършени над 40 публични поръчки, като половината са спече- лени от компании или консорциуми с присъединяване на едни и същи три дами. Едната от тях е точно Владимира Бояджийска – продавачът на „ златната равнища ”.

Щом общината купува парцела, стартират дейности за осъществяване на задачата си – апаратура за преправка на отпадъци с европари. Както на доста места из страната, тази инвестиция провокира неодобрение – хората не желаят „ никакъв цех за отпадъци ”. Решават да забавят строителството и алармират основния прокурор Сотир Цацаров с документи и съответен въпрос: „ Дали са налице данни за подписване на неизгодна договорка от кмета на община Септември при закупуването на ПИ 387010 в землището на село Варвара за построяването на компостираща апаратура “ (цитат от сигнала до основния прокурор). Отговор не получават. Начело на инициативния комитет е юрист Николай Баташки, който събира всички документи от обществения указател в съда.

ДЪЛГОТО ПОДГОТВЯНЕ НА „ УДАРА “

Търсим за коментар и кмета на Септември Марин Рачев. „ На първо място ще бъде неточно от моя страна да показвам мнение, преди способените органи да са се произнесли по проблема “, стартира отговорът му. Но въпреки всичко дава най-любопитния подробност в тази история. Вероятно за да потвърди правотата си, Рачев прикрепя към писмото си документи. Сред тях е капиталово предложение от същата Владимира Бояджийска и нейна- та компания, изпратено до община Септември на 30 август 2016 година В документа се споделя, че „ Лео Газ 80 “ имат парцел, на който би било елементарно построяването на компостираща апаратура по отношение на кандидатстването на община- та по „ Комбинирана процедура за планиране и създаване на компостиращи съоръжения и на съоръжения за авансово отнасяне на битови боклуци “ по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 “.

В една дребна община не е мъчно някой да се окаже родственик на някой от администрацията. Но досетливостта на Бояджийска мъчно може да бъде обяснена със случайност – придобива на ниска цена парцел, след което го предлага на общината за бъдещо строителство, за кое- то към оня миг знае единствено локалната администрация.

От различен прикачен от кмета документ на име „ Писмо на Регионална инспекция за опазване на околната среда с копие до кметството и общината “, състоящ се единствено от първата си страница, излиза наяве, че на 16 септември 2016 година „ е позволена смяна предназначението на земеделска земя “ – „ златната равнища “ да стане „ различен индустриален терен “. Екоинспекцията осведоми кмета на 30 август 2016 година, когато „ Лео Газ 80 “ изпраща до общината капиталовото си предложение, фирма- та го изпраща и до още един адрес – РИОСВ-Пазарджик.

Случаят, при който община Септември купува толкоз скъпо земя – 14 700 лева за декар, не е единствен, твърди самият кмет. Дава за образец други покупко-продажби – по към 20 000 лева „ Имотът е единственият на територията на общината ни със статут за създаване на такава апаратура и не се постановат процедури по неговото преотреждане ”, изяснява избора си навръх това парче земя кметът. Точно за това Бояджийска е авансово осведомена и задвижва нужната процедура. Засега прокуратурата не се е произнесла дали има данни за закононарушение. Но усетът на спекулация с парите на данъкоплатците остава.

Копие от цитираната документи е налично на уеб страницата chernakniga.bg.

Б. ред. - Този текст е от " Черна книга на държавното разхищаване в България 2017 ", която се издава от Фондация за свободата " Фридрих Науман " със съдействието на Института за пазарна стопанска система. Всички изявления в книгата са изцяло свободни за препубликуване като концепцията е да доближат до допустимо най-широк кръг читатели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР