Община Русе ще предоставя безплатно компостери по селата. До края

...
Община Русе ще предоставя безплатно компостери по селата. До края
Коментари Харесай

Община Русе ще раздава безплатни компостери по селата

Община Русе ще дава гратис компостери по селата. До края на пролетта в кметствата ще се събират заявки и се чака до началото на лятото към този момент да бъдат раздадени. Целта на акцията е да се понижат биоразградимите боклуци, които се депонират на районното хранилище, и хората да се научат да ги оползотворяват в домашни условия.

Русе

Русенското село Басарбово е едно от обитаемоте места, в които хората ще могат да аплайват за компостери. В момента всеки се освобождава от тревата както може, постоянно и нерегламентирано на старите, към този момент рекултивирани сметища.

Илия Вълканов: Ами, то, корени. И ги изхвърляме там, на боклука, и като се набере доста, и горе на трапа. Ама в този момент не разрешиха и там.
Според специалистите от Общината с по-широкото нахлуване на компостирането към този момент няма да се натрупат спомагателни разноски за превоз до районното бунище, което значи и да не се покачва такса боклук. В момента две от трите кафези на депото към този момент са запълнени.

Василена Николова, шеф отдел „ Екология ": Това предотвратява депонирането на тревните боклуци на районно. От самите тях и от питателните се отделя метан, който се възпламенява доста по-лесно в огромно количество.
Самият компостер съставлява резервоар с решетки, в който да се събират питателните боклуци и треви. Жители на село Басарбово споделиха, че го вършат и в този момент - като натрупат биомасата в края на двора си, а откакто угние я разхвърлят из двора си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР