Община Русе ще кандидатства за домакин на световното първенство по

...
Община Русе ще кандидатства за домакин на световното първенство по
Коментари Харесай

Русе ще кандидатства за домакинство на световнотото по драконови лодки

Община Русе ще кандидатства за хазаин на международното състезание по драконови лодки през 2025 година, реши Общинският съвет в града на свое съвещание.

В докладната бележка до съветниците кметът Пенчо Милков изяснява, че драконовите спортни лодки имат дълга история в Китай, като в последно време са придобили популярност и на доста други места по света.

Лодките съставляват 12-13-метрови пироги, които в най-широката си част доближават до метър и половина. Украсени са с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи наслада, благополучие и триумф. Отборите се състоят от 20 гребци, кърмчия и барабанчик, който дефинира ритъма на загребването с веслата.

Съвременните драконови лодки наподобяват античните китайски, само че са издигнати от стъклоплат, пластмаса и въглерод.

На международно равнище този спорт набира все по-голяма известност, а в България се практикува във Видин, София и Пловдив.

Милков изяснява, че китайската просвета има известни обичаи в Русе. В учебно заведение " Васил Левски " от 15 години се учи интензивно китайски език.

Общинската администрация чака по време на петдневното състезание да има повече от 3000 състезатели и посетители на града. Във финансово отношение това ще се отрази удобно за локалния бизнес. Очаква се помощ и поддръжка от Националната федерация по кану-каяк, от Министерството на младежта и спорта и от частни спонсори.

Ако община Русе бъде утвърдена за хазаин на форума, би трябвало да заплати като гаранция такса от 10 000 евро още през тази година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР