Община Русе подготвя сгради, в които да бъдат карантинирани възрастни

...
Община Русе подготвя сгради, в които да бъдат карантинирани възрастни
Коментари Харесай

Подготвят сгради за карантиниране на заразени от дом Възраждане в Русе

Община Русе приготвя здания, в които да бъдат карантинирани възрастни хора от дом " Възраждане ", които са инфектирани с ковид, само че нямат признаци на болестта. Това заяви краткотрайно изпълняващият длъжността кмет на Русе Енчо Енчев.

В общественото заведение, в което живеят 215 възрастни, преди седмица бе оповестено огнище на болестта. Досега с ковид са открити 49 души, като един от тях - мъж на 80 години, умря преди дни.

От останалите 48 инфектирани шестима са от личния състав, а 42 са потребителите - 10 мъже и 32 дами на възраст сред 70 и 90 години.
Енчев изясни, че 21 души, които са без признаци, са настанени в общинска вила в лесопарка " Липник " край Русе.

Той сподели още, че четвъртият етаж на дом " Възраждане " също е изолиран и дезинфекциран. При потребност там ще бъдат настанени още инфектирани, които са без признаци. Предвидени са и още 30 места в хостел в лесопарка " Липник ".

Енчев сподели още, че възрастните, които са оздравели и са с негативни проби, няма да бъдат връщани в дом " Възраждане ", а ще бъдат настанени в оборудвания спешен център на " Каритас ".

" Там ще престоят още две седмици, като концепцията е да не ги смесваме с останалите консуматори на дома ", сподели Енчев.
Относно повода за появяването на огнището той съобщи, че обстановката се проучва, като следва общината да откри дали противоепидемичните ограничения са били задоволителни, само че нямало по какъв начин да се обезпечи стерилна среда.

Областният шеф на Русе Галин Григоров сподели, че в лечебните заведения в района има 34 свободни кревати за заболели от ковид.
По думите му броят е непълен, като затова през днешния ден ще има среща с шефовете на лечебни заведения от района, на Регионалната здравна ревизия и на Регионалната здравноосигурителна каса.

" Идеята е да разберем какви са опциите на всяко едно от болничните заведения да разшири легловата база, с цел да осигурим при потребност задоволителен брой места за настаняване на заболели от ковид ", сподели Григоров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР