Община Радомир предупреди за опасност от водна криза. От местната

...
Община Радомир предупреди за опасност от водна криза. От местната
Коментари Харесай

И Радомир пред водна криза


Община Радомир предизвести за заплаха от водна рецесия. От локалната администрация са изпратили две писма до министрите на районното развиване и на околната среда, както и до регионалния шеф на Перник, в които сигнализират за предааварийна обстановка с един от главните водоизточници, снабдяващи с питейна вода Радомир.
В писмата се показва, че в последните 15 дни се следи тревожна наклонност на непрекъснато изключване на помпите в помпена станция " Опалово ", заради съществено понижаване на водата във водоизточника. От този водоизточник се доставя " Ниска зона " на град Радомир, включително квартал " Върба ", както и селата Борнарево и Николаево.
Според инженерни изследвания загубите в довеждащия тръбопровод от помпена станция Опалово до контейнер " Ниска зона " в Радомир възлизат на 40%. През последните шест месеца на същия тръбопровод са отстранени 50 повреди.
Кметът на Радомир Пламен Алексиев е уведомил с писма министрите на околната среда и водите и на районното развиване и благоустройството, регионалната администрация и В и К - Перник по тази причина, че съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града и упорства за незабавни ограничения за спешен ремонт на довеждащия тръбопровод.
С писмо от шефа на ВиК-Перник от 4-и февруари община Радомир е известена за понижения дебит на водоподаване за " Ниска зона " на град Радомир, като се предлага въвеждане на режимно водоподаване на части от квартал " Върба ".
Община Радомир разполага с направен капиталов план за реорганизация на вътрешната водопроводна мрежа на село Извор. Изготвени са и планове за ремонт и реорганизация на вътрешната водопроводна мрежа на село Друган, където загубите в мрежата са над 55%. Налице е и план за реорганизация на напорен контейнер и довеждащ тръбопровод за село Жедна и село Негованци. Цялата техническа документи е съгласувана с всички институции и разполага с издадени позволения за градеж.
Радомир е в очакване на бързата реакция от централната власт, защото казусът във водоснабдителната система е сериозен и изисква незабавни ограничения. Тази обстановка поражда на фона на обстоятелството, че от 12.12.2019 година по предложение на " ВиК " ООД – Перник и по отношение на понижаване на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване за " Висока зона " на Радомир, със заповед на кмета на общината е въведено режимно водоснабдяване за тази част на града.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР