Община Пловдив за поредна година взема участие в Европейската седмица

...
Община Пловдив за поредна година взема участие в Европейската седмица
Коментари Харесай

Европейска седмица за намаляване на отпадъците на територията на Пловдив

Община Пловдив за поредна година взема присъединяване в Европейската седмица за понижаване на отпадъците, като в интервала 19 - 23 ноември 2018 година провежда акция за разделно събиране на боклуци от излезли от приложимост гуми (ИУГ), негодни за приложимост акумулатори и батерии (НУБА) и отработени масла (ОМ). Гражданите могат безплатно да предават тези боклуци на адрес: гр. Пловдив, Район " Северен ", ул. " Георги Бенев " №4, площадка на " Универсметал " ООД от 09:00 до 17:00 ч.

Ако Вие сте лице, което образува такива боклуци, може да се присъедините към нашите старания за чиста околна среда, като ги предадете на посоченият адрес за събиране по време на акцията.

Освен по време на акцията тези и други рискови боклуци от семействата могат да бъдат излъчени на площадката за безплатно предаване на разделно събрани боклуци от семействата, която се намира в базата на Оперативна програма " Чистота “ на адрес: Район " Южен “, ул. " Даме Груев “ № 64А, всеки ден от 8:30 до 17:00.

Важно!

Отработените масла се разлагат единствено отчасти. Изхвърлянето им в околната среда може да се отрази пагубно на естествените екосистеми, тъй като попречва достъпа на О2 до водата и почвата. Един литър отработено масло може да замърси 1 милион куб. м. вода, а в случай че бъде излят във воден басейн, може да образува леке с размер 4 000 кв.м.  Неконтролираното изгаряне на масла води до замърсяване на въздуха с токсични съединения на основата на сярата, които освен замърсяват въздуха и околната среда за нескончаем интервал от време, само че са и канцерогенни.

При горенето на гуми отрицателните резултати върху здравето са неочаквани и такива, които се демонстрират след години. Сравнено с изгарянето на въглища, при горене на гуми във въздуха се отделят 407% повече хром, 392% повече олово и 1448% повече арсен. Отделените тежки метали при изгарянето на гуми не изчезват, а се натрупват във всичко по пътя им и посредством дъждовната вода, проникват в почвата и реките.

За попречване и ограничение замърсяването на въздуха, водите и почвите, както и ограничение риска за човешкото здраве и околната среда е неразрешено изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано неутрализиране на ИУГ, НУБА и ОМ, както и изгарянето, като се изключи случаите, в които лицата, имат съответното позволение за действия с боклуци.

Изхвърлянето на рискови боклуци в общия поток смесени боклуци въздейства негативно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава естествената употреба на депата. Община Пловдив приканва жителите да се възползват от предоставената опция да се освободят по верния метод от формираните в домовете им боклуци.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР