Община Пловдив стартира проект Създаване на дневен център за подкрепа

...
Община Пловдив стартира проект Създаване на дневен център за подкрепа
Коментари Харесай

90 хора с увреждания се лекуват с арт терапия

Община Пловдив започва план „ Създаване на дневен център за поддръжка на лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания в град Пловдив “ контракт за безплатна финансова помощ № BG05M9OP001-2.008-0001-C01 от 04.07.2018г., процедура BG05M9OP001-2.008 „ Подкрепа за лицата с увреждания ” по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси 2014- 2020. с Приоритетна ос № 2 „ Намаляване на бедността и поощряване на общественото включване ”.

Основната цел е обезпечаване и въвеждане на сложна поддръжка за лица с увреждания и техните фамилии, посредством даване на интегрирани социално-здравни, консултативни и лечебни услуги, които да доведат до основаване на нужните условия за възстановяване на метода и качеството на живот на лицата от целевите групи.

Общата стойност на плана е 993 762 лв., от които 844 698 финансирани от Европейския обществен фонд и 149 064 лв. държавно финансиране.

Дневният център ще бъде ситуиран в две пространства на първия етаж на постройката на някогашния ДДЛРГ „ Рада Киркович “ на улица „ Димитър Цончев “ № 11. В него 90 лица и техните фамилии ще получават дневни и почасови обществени услуги, както в центъра, по този начин и в домашна среда посредством мобилна работа. Ще бъде обезпечена лечебна, профилирана психическа помощ, рехабилитация, арт терапия и занимания в креативен ателиета.

„ Община Пловдив е първата, която подписа контракт за създаване на подобен дневен център, благодарение на който ще бъде обезпечена и заместваща грижа до 14 дни в годината. Така хората, които се грижат за своите заболели родственици ще могат в границите на тези дни да отидат на доктор, да си починат или на създадат неотложни за тях самите действия “, изясни заместник-кметът Георги Титюков. Той сподели помещението, в което ще се намира центърът и съобщи, че ще бъде изработен главен ремонт, ще бъде доставено нужното съоръжение и обзавеждане.

Целевите групи на плана включват представители на уязвими групи, а точно:

• Лица с увреждания, в това число тежки такива, над 18г.;

• Лица с увреждания, в това число тежки такива, и техните фамилии, получаващи консултативни и други сходни услуги посредством проекта;

• Лица над 18г. с увреждания, в това число тежки такива, консуматори на обществени и здравни услуги в общността, след извеждането им от институции;

• Участници с увреждания над 18 година, получаващи услуги.

В центъра ще се организират и услуги, свързани с обосноваване и поощряване присъединяване на пазара на труда на лицата с увреждания и лица, полагащи грижи за подвластни от тях членове на фамилията.

Продължителността на плана е 30 месеца.

По план „ Изграждане на ефикасна обществена инфраструктура за даване на 7 нови обществени услуги в Община Пловдив “, Процедура BG16RFOP001-5.001 “Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца “, Оперативна стратегия „ Региони в напредък 2014-2020 година “ ще бъдат основани нужните условия за построяването на общо 7 обществени услуги на територията на Община Пловдив, а точно – 2 центъра за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания; преходно жилище з%
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР