Община Пловдив ще трябва да пусне за трети път обществена

...
Община Пловдив ще трябва да пусне за трети път обществена
Коментари Харесай

„Редене на гранитни павета” остави три пловдивски района без ремонти за 3 млн. лева

Община Пловдив ще би трябвало да пусне за трети път социална поръчка за настоящи поправки на пътища, алеи и настилки за три региона, стана ясно при представянето на бюджета. Причината за това е решение на Върховен административен съд, с което се приключва процедурата за поправки на стойност от 3 млн. лв. без Данък добавена стойност за регионите „ Западен”, „ Централен” и „ Южен”. Тя бе пусната през септември, като през октомври комисия към Община Пловдив избра единственият участник в процедурата – „ Драгиев и Ко”.

С решение от 17 март Община Пловдив е прекратила поръчката, като в нея са поставени и претекстовете на Върховния административен съд. Жалбата към изискванията на поръчката е пусната от софийската компания „ Билд инженеринг 9”, която не е позната да прави действия под тепетата. Те са атакували изискванията за компаниите, които могат да аплайват за ремонтите. Първоначално те са изгубили в Комисия за защита на конкуренцията, само че Върховен административен съд са отменили избора на „ Драгиев и Ко”.

Едната от аргументите е, че Община Пловдив е заложила дискриминационни условия, а точно, че е записано, че компанията би трябвало да има опит с „ редене на паважна настилка от гранит”. Според висшите магистрати определението „ гранит” е дискриминационно, а като опит може да има и редене на паважна настилка от различен материал.

Другото изискване, което Върховен административен съд счита, че не дава отговор на закона е, че Общината е поискала да задържи гаранцията 12 месеца след привършване на дейностите.

Така Община Пловдив би трябвало да пусне за трети път поръчката за съответните действия. Още през юни 2021 година бе пусната първата поръчка, тогава разграничена на две позиции. Първата бе извоювана от „ Пътинженеринг”, а договорът влезе в действие през октомври за регионите „ Източен”, „ Тракия” и „ Северен”.Втората позиция бе за останалите региони и бе прекъсната, като единственият участник тогава още веднъж бе „ Драгиев и Ко”.

През въпросните контракти вървят настоящите поправки на улици,площади, паркови пространства, паркинги и други. Очаква се новата поръчка да бъде оповестена до месец, а в случай че няма още веднъж тъжби, договорите да влязат през лятото. До тогава само районните кметове може да правят действия в „ Централен”, „ Западен” и „ Южен” през личните им контракти, само че би трябвало и обезпечено финансиране от Община Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР