Община Пловдив ще прекрати концесионното споразумение за стадион Христо Ботев,

...
Община Пловдив ще прекрати концесионното споразумение за стадион Христо Ботев,
Коментари Харесай

Община Пловдив готви нова концесия за стадиона на "Ботев", като ще добави 7-8 декара

Община Пловдив ще приключи концесионното съглашение за стадион " Христо Ботев ", което изтича през март. Това заяви кметът Иван Тотев и изясни, че с футболния клуб " Ботев " (Пловдив) ще бъдат извършени диалози за нова концесия.

В момента съглашението не се обслужва и непрекъснато се натрупат отговорности към общината, посочи той.

" Ще има нова концесия, която ще бъде с малко по-голям обсег. Има още едни 7-8 декара, които са в източна посока от стадиона, най-вероятно ще ги прибавим и тях. Най-вероятно ще желаеме и смяна на плана, защото той е прекомерно огромен, само че по-скоро бизнес проектът не излизаше ", сподели пред публицисти Тотев, представен от спортния plovdivderby.com.

По думите му от управлението на " Ботев " са известени за желанията на общината. " По-голям план с територия и други неща, в случай че щете, може да се случи ", сподели Тотев.

Въпросната повърхност е на улица " Варшава ", която се намира на гърба на стадиона. Там през предходната година са съборени разрушени общински къщи и теренът сега е свободен, напомня уеб сайтът.

Според думите на кмета общината може да приключи плана сама, само в случай че изтегли заем или получи финансиране отнякъде. Тотев изясни, че планът за нов стадион е за към 40 милиона лв..

" Не са усвоени половината от парите, доста остават. Прекалено доста са на този стадий, само че всичко което вършим, го вършим с клуба. Феновете би трябвало да знаят, че евентуално ще минем през един интервал на повреждане на концесията и някакви други връзки, които отново надяваме се да доведат до довеждане докрай на плана ", добави кметът, само че не назова каква сума е усвоена до този миг.

На въпрос какво ще стане с неустойките, които се натрупат поради концесионната такса Тотев не отговори съответно: " Смятаме ги, първоначално се говореха по-големи числа към 4-5 милиона лв.. Сега би трябвало да се направи оценка на това какво е приключено по плана. Ще заведем някакъв иск, защото сме задължени, само че цифрата няма да е толкоз огромна ".

 Кметът на Пловдив Иван Тотев.
© Цветелина Белутова, Капитал

Кметът на Пловдив Иван Тотев.

Самият Тотев обаче преди година изясни, че към 2017 година сумата, която се дължи по наказателна клауза е към 4 милиона лв.. " Не ясно кой е притежателят в " Ботев " и това е огромният проблем. Ангел Палийски не е притежател. Проблемът е, че четири пъти се е променял концесионният контракт по избор на " Ботев ". Те преди време бяха сигурни в стабилността на спонсора си. Дори анулираха клаузата за повреждане на концесията по взаимно единодушие. Ние се разбираме с управлението, само че сега сме изпаднали в тежки юридически проблеми ", разяснява Тотев през април 2017 година

" Дневник " потърси президента на " Ботев " Ангел Палийски, чийто мобилен телефон обаче е изключен. По неофициална информация сега той е на отмора в чужбина.

Застой след банкрута на КТБ

" Ботев " стартира ремонт на стадиона прочут като " Колежа ", през 2013 година. По това време клубът беше благосъстоятелност на банкера Цветан Василев и с помощта на средствата от КТБ построи постоянен тим и развиваше плана си за базите.

След банкрута на КТБ през 2014 година реконструкцията на стадион " Христо Ботев " спря, а футболният клуб стартира да играе домакинските си мачове на построената подготвителна база в Коматево.

В идващите години няколко пъти се представяха проекти за дотъкмяване на ремонта, а почитателите на тима смъкнаха доверието си към управлението след следващият неуспех за завръщане на " Колежа ".

През лятото беше обявено, че " Ботев " ще вложи всички доходи от евротурнирите в построяването на стадиона.

Георги Самуилов и неговият интерес към стадиона

Името на предприемача Георги Самуилов се свързва с делата на " Ботев ". Още през септември 2017 година ръководителят на " Сдружение Ботев " Апостол Апостолов приказва за интереса на Самуилов към клуба.

Фотогалерия: Българските футболни "бижута ", които останаха единствено на картинка >

" Намеренията на господин Самуилов за " Ботев " не са се трансформирали. Той има предпочитание да стартира стадиона, едвам когато всичко е изрядно в правно отношение и концесията бъде трансферирана на ново сдружение ", сподели тогава Апостолов. През декември се появи информация, че компания на Георги Самуилов ще подпише контракт за концесията на стадиона след прекратяването на сегашния контракт.

Самуилов за малко беше акционер в " Ботев " дружно с различен предприемач - Румен Чандъров. В средата на 2016 година двамата получиха 60% от клуба. През февруари 2017 година обаче Самуилов публично разгласи, че връща акциите на сдружението на почитателите с аргумента, че е наследил 12 млн. лв. отговорности, както и поради отхвърли на общината да приключи концесията на стадиона на " Ботев ", дадена на Цветан Василев. Само три месеца по-късно той се завърна, с цел да продължи да устоя клуба, само че без да е акционер.

В момента предприемачът е свързван и със договорката за пазаруването на Общинска банка.

Наскоро заместник-кметът по " Спорт, юношески действия и обществена политика " в община Пловдив Георги Титюков изясни, че сега са изразходвани 10 милиона лв. за стадион " Христо Ботев ".

" Те са вложени в бетон и стомана. За страдание трябват още 20-25 милиона лв., с цел да бъде завършен стадионът. В непрекъсната връзка сме с Ангел Палийски и Георги Самуилов, само че няма да бъде правилно какво сме възнамерявали ", сподели Титюков преди 10 дни пред " Канал 3 ".

 Феновете смъкнаха доверието си от управлението през септември.
© LAP.bg

Феновете смъкнаха доверието си от управлението през септември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР