Община Пловдив разработва План за устойчива градска мобилност, предназначен да

...
Община Пловдив разработва План за устойчива градска мобилност, предназначен да
Коментари Харесай

Разработват План за устойчива градска мобилност в Пловдив

Община Пловдив създава План за устойчива градска подвижност, предопределен да удовлетвори потребностите от подвижност на хората и бизнеса във всички обитаеми места на територията на общината за по-добро качество на живот. Документът ще обхване интервал от 10 години - от 2022 до 2032 година, като би трябвало да е в сходство с условията за стратегическо обмисляне на градското, районното и пространственото развиване. Бюджетът на публичната поръчка е в размер на 372 000 лева Крайният период за приемане на предложения или на заявки за присъединяване е 16 декември.

Планът за устойчива градска подвижност задава главните насоки за стабилно развиване на подвижността в града, както и опциите за кандидатстване по европейски стратегии за финансиране развиването на публичния превоз. Чрез него ще се реализира устойчива градска транспортна система посредством:

-обезпечаване на достъп до работни места и услуги за всички;

-подобряване на сигурността и сигурността;

-намаляване на замърсяванията, парниковия резултат и потреблението на енергия;

-подобряване на успеваемостта и ефикасността на превозването на хора и стоки;

-повишаване на привлекателността и качеството на градската среда.

Документът дава опция за обмисляне на градската подвижност във всичките нейни аспекти за равномерен поток на трафика, безвредна и налична система на градски превоз, по-екологично чист град.

ПУГМ ще бъде привързан с плануваните за реализация съставни елементи от утвърдени планове на Община Пловдив за интервала 2021-2027 година, финансирани по оперативните стратегии на Европейски Съюз.

Очакваните резултати от създаването на ПУГМ са свързани с създаване на интелигентни и устойчиви решения за ръководство на превоза и трафика в градската среда; интегрирани, интермодални, устойчиви, налични и атрактивни транспортни решения и услуги; усъвършенствана съгласуваност, обмисляне и ръководство на градската подвижност.

За задачите на изработването на Плана за устойчива градска подвижност ще се направи изследване на транспортното държание и настройките на жителите на община Пловдив посредством осъществяване на анкета за определяне на каузи на другите типове пътувания по тип превоз (modal split).

Допълнително ще се създадат разбори на актуалната обстановка в публичния превоз в Община Пловдив; степен на автомобилизация на популацията на града; положение на цялата транспортна инфраструктура на база на предоставена информация от Възложителя и/или други способени органи и лица, включваща улична/пътна мрежа, велосипедна и пешеходна мрежа, зарядни станции за електрически транспортни средства и др.; зоните за платено паркиране; транспортната съгласуваност със прилежащите общини и индустриалните зони; основни проблеми, свързани с развиването на градската мобилност; благоприятни условия за развиване на главните посоки на градската подвижност.

За главните посоки на градската подвижност следва да бъдат дефинирани концепции за развиване, които да дават отговор на петте съществени цели на Плана:

- достъпност;

- сигурност;

- запазване на околната среда;

- транспортни нововъведения и ефективност;

- качество на живот

Изпълнителят, който ще бъде определен, би трябвало да създаде визия на ПУГМ и идея за развиване на главните посоки на градската подвижност - планове, ограничения и дейности по главните посоки на градската мобилност; Икономическа оценка на ПУГМ; Наблюдение и оценка на ПУГМ.

Документът би трябвало да отразява насоките в Общия организационен проект на града, както и другите базови документи, третиращи превоза - Интегриран проект за градско възобновяване и развиване, Генерален проект за организация на придвижването, Програма за енергийна успеваемост за интервала 2020 – 2025 година, Общински проект за развиване, Културна тактика за 2014-2024г., ПИРО 2021 – 2027 година, „ Програма за развиване на районите “ за интервала 2021-2027 година и други.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР