Община Пловдив пуска до седмица обединена обществена поръчка на обща

...
Община Пловдив пуска до седмица обединена обществена поръчка на обща
Коментари Харесай

С 12 млн. лв. визията на площад „Централен” в Пловдив става като по време на Римската империя

Община Пловдив пуска до седмица обединена социална поръчка на обща стойност от 12 млн.лв., с които тотално ще бъде изменена визията на площад „ Централен ” и той ще прилича епохата на Римската империя отпреди две хилядолетия, когато античните поданици на града под тепетата са се разхождали по каменна настилка край пропилеите на Форума.

Желанието на кмета Иван Тотев и екипа му е настилката да е от естествени материали и да не се явява продължение на изкуствените павета по Главната улица „ Княз Александър Първи Батенберг ”.

„ Ще държим настилката на площад „ Централен ” да бъде естествена – паваж, гранитни плочи, като идеалният вид е каменна настилка. Това ще придаде на площад Централен европейски тип и ще подчертае Форума, който е бил изработен главно от камък ”, разяснява градоначалникът Тотев. Почти половината от общата сума – към 5,5 млн.лв., ще отидат за ремонт на подлеза на улица „ Гладстон ”, а останалите пари, които ще бъдат обезпечени от страната, ще са за обновяването на площада и пространствата към него.

Реконструкцията ще бъде на инженеринг, като в придвижване ще се вършат разнообразни детайли по площада, като стартът на строителните действия ще бъде даден напролет на 2018 година Освен нова настилка и осветяване на площад „ Централен ” ще бъдат обособени и зони за разнообразни културни мероприятия през 2019 година, с цел да може да се слагат подиуми и съоръжения.

За 800 000 лева ще бъде закупена мобилна зала от железни структури с отопление, която ще бъде ситуирана на площад „ Централен ” за осъществяване на събитията от програмата на „ Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ”.

Паркингът пред хотел „ Тримонциум ”, който е общински, също може да бъде понижен, с цел да се усили тротоарът и пешеходната зона. Паркингът откъм улица „ Иван Вазов ” край Военния дом ще бъде изцяло отстранен и трансфорат в пешеходна зона, защото съгласно кмета Тотев пешеходните пространства са тези, които основават живот.

Самият площад ще е разграничен на 3 зони и ще стига до пешеходния подлез край паркинга пред хотел „ Тримонциум ”, като в него се включват археологическите разкопки от северната страна на Централна поща до бул. „ Цар Борис Трети Обединител ”. В плана за възобновяване на площад „ Централен ” е заложена и газификация.

За подлеза на улица „ Гладстон ” под Централна поща към този момент има подготвен механически план, съгласно който първо ще се направи обрушване и замазване, а по-късно ще се построи нова изолираност, електрическа апаратура, осветяване и ще се сложи нова настилка на пътните платна.
 24pl4007-podlez-pd-2  24pl4007-pd-plo6ad-zentralen-1  24pl4007-pd-plo6ad-zentralen-2  24pl4007-podlez-pd-1
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР