Община Пловдив продължава да дарява на МВР тестове за Drugchek

...
Община Пловдив продължава да дарява на МВР тестове за Drugchek
Коментари Харесай

Община Пловдив продължава да дарява Drugchek - тестове на полицията въпреки спорните им качества

Община Пловдив продължава да подарява на Министерство на вътрешните работи проби за Drugchek, за които TrafficNews неведнъж писа, че основават повече проблеми, в сравнение с вземат решение такива. През последните три години локалният парламент гласуваше средства от бюджета си, с които да се закупят полевите проби на полицията.

На идната сесия зам.-кметът по публичен ред и сигурност Йордан Ставрев предлага 10 000 лв. от последните дарени 30 000, да се дадат за взимане на другия тип проби – Drager Drugtest 5000 kits за откриването на 7 типа наркотични средства. Със средствата ще се вземат 10 опаковки с общо 200 броя полеви теста. Факт е обаче, че както Drugchek 3000, по този начин й Drager Drugtest 5000 kits са прекомерно чувствителни и регистрират реакция освен на наркотични субстанции, само че и на десетки лекарства, предопределени за свободна приложимост и употребени от доста хора.

През 2021 година TrafficNews стартира акция за смяна в наредбата и преразглеждане на потреблението на полевите Драг чекове 3000. Медията ни показа редица случаи на жители, които изгубиха работата си, достолепието и книжките си след позитивни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха негативни. Освен, че крайният резултат опровергава първичните проби, се оказва че доказването на това дали лидерът е използвал или не наркотични субстанции, лишава сред един и половина и три месеца. Междувременно водачът е без брошура. Не са редки случаите, когато позитивният полеви тест става причина за " обиск в изискванията на необходимост " на лидера. Впоследствие, в случай че тестът му се окаже негативна, жителят губи още месец поради процедурата по връщане на свидетелството.

Разследващият публицист на Trafficnews и GlasNews Тина Ивайлова завоюва премията на Българския пациентски конгрес в категорията за най-хубав проверяващ материал по тематиката.

През последните месеци Министерство на вътрешните работи не е доставяло от въпросните мил проби на регионалните дирекции. Полицаите, които работят по линия на пътен надзор, разчитат само на даренията на общините. Време е обаче за прецизиране на наредбите, поради които страдат десетки почтени жители - поданици на същите тези общини, които заплащат за въпросните проби.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР