Община Пловдив предвижда изграждането на мемориал в памет на загиналите

...
Община Пловдив предвижда изграждането на мемориал в памет на загиналите
Коментари Харесай

Мемориал на загиналите в петте войни за национално обединение пловдивчани издигат на едно от тепетата

Община Пловдив планува построяването на мемориал в памет на починалите за национално обединяване. Това стана ясно след извършена среща на организационния комитет с кмета на Пловдив Здравко Димитров. Вече е основана работна група, която би трябвало да създаде правила за обществен конкурс за абстрактен план. Тя се оглавява от заместник-кмета по просвета Пламен Панов. 
Намерението за издигане на мемориала в памет на починалите пловдивчани е отпреди няколко години при отбелязването на 100-годишнината от борбата при Каймакчалан. Той ще бъде с пет входа, символизиращи петте войни за национално обединяване на България – Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората международна. Предвижда се мемориалът да бъде ситуиран в края на алеята на Стоматологичния факултет на Младежкия рид.
Според шефа на Историческия музей Стефан Шивачев броят на починалите в петте войни пловдивчани е над 1300, само че се трансформира непрекъснато, защото описът се попълня с хора. Той напомни, че още след Първата международна война в градове и села е почнало основаването на паметници в памет на починалите за националния блян. Пловдив остава едно от дребното селища без мемориал. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР